Levice: Komu prospívá antisociální politika?

13.07.2021 13:22

Komentář na facebookovém profilu k sociální politice zavedených stran

Levice: Komu prospívá antisociální politika?
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Volby se blíží a kampaně sílí. Jak už je v české politice tradicí, zavedené strany se už ani neobtěžují vést kampaň v rovině svých slibů, co pro někoho udělají, ale rovnou naskakují na antikampaň, vymezující se proti ostatním. Proti Bruselu, proti menšinám, proti komunistům, proti čemukoliv. Jedná se o velmi jednoduchý způsob propagace pro strany, které už nemají co nabídnout - ať už jde o koalici SPOLU, SPD, nebo například KSČM.

Minulý týden jsme zaznamenali zářný příklad takové antipolitiky. Poslanecká sněmovna v pátek 9. 7. schválila zákon, který zavádí tzv. systém 3x a dost. Zákon umožňuje strhávání peněz k úhradě pokut ze sociálních dávek lidem, kteří spáchají tři a více přestupků. Tento zákon prošel mimo jiné i díky hlasům ODS, TOP09, KSČM a SPD (tato kombinace stran se obyčejně schází u antisociálních návrhů). KSČM se ve svém facebookovém příspěvku dokonce chlubí, že tímto návrhem chce chránit slušné občany. Otázkou zůstává - jak? Komu přesně tímto prospěje?

Sociální dávky jsou z veřejných rozpočtů poskytovány k úhradě nejnutnějších potřeb příjemcům, kteří jsou obzvláště přísně testováni pokud jde o jejich neschopnost základní potřeby uhrazovat z jiných vlastních zdrojů. To není jenom nezištná solidarita, ale i nutnost pro zachování sociálního smíru. Tím, že "pachatelům" ukrojíme z již tak přísně nastavených dávek, velmi jim zkomplikujeme platby dalších výdajů na nájemné, na zabezpečení dětí apod.

V praxi navíc půjde o opatření míjející se jakýmkoliv, zvláště preventivním účinkem. Na straně jedné jsou v tomto případě nevybrané pokuty pro veřejné rozpočty zanedbatelnou částkou. Na druhou stranu lidé odkázaní (převážně) na dávky v hmotné nouzi a podobně se přestupku dopouštějí vesměs právě proto, že jsou vyloučeni z většinové společnosti a v důsledku toho se zcela míjejí s jejími pravidly. Postihování jim vyplácených dávek velmi pravděpodobně naruší poslední vazby, které je s většinovou společností spojují. Navíc, dávky jsou poskytovány s ohledem na situaci a potřeby rodiny či domácnosti společně posuzovaných osob. Krácení dávek pro přestupek jedné z těchto osob pak bezdůvodně postihuje všechny ostatní na těchto dávkách závislé. Jde tedy o kolektivní trest. Jinými slovy, jen proto, aby se antisociální strany mohly poplácat po zádech, jak bojují proti zlým a nepřizpůsobivým občanům, schválily něco, co nepřinese nic než prohlubování společenských rozdílů (stačí se podívat, jak podobné zákony nefungují jinde).

Poslankyně a poslanci z ODS, TOP09, ANO, KSČM, KDU-ČSL i SPD, kteří jste toto pomohli schválit - nechtěli byste se raději věnovat věcem, které někomu opravdu pomohou? Řešení bytové krize? Důchodová reforma? Jak snížit deficit? Jak zlikvidovat exekutorskou mafii, která sama o sobě lidi žene do situace, ve které musejí páchat trestnou činnost, aby přežili?

Nedávno jsme představili náš detailní program a tam se tomuto tématu věnujeme v několika kapitolách o práci a kvalitním sociálním systému.

Nestavíme skupiny obyvatel proti sobě. Naopak, představujeme skutečnou alternativu – Jsme Levice. Levice je strana, která přichází s jasnými reformami, řešením deficitu, východisky z bytové krize. Nenabízíme laciný populismus, nabízíme řešení. Pokud chcete změnu, ne další antisociální poklonkáře oligarchům, co nenabídnou nic kromě koblihy, nenávisti a rozeštvávání, Levice je tu pro vás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…