Levice: Komu prospívá antisociální politika?

13.07.2021 13:22

Komentář na facebookovém profilu k sociální politice zavedených stran

Levice: Komu prospívá antisociální politika?
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Volby se blíží a kampaně sílí. Jak už je v české politice tradicí, zavedené strany se už ani neobtěžují vést kampaň v rovině svých slibů, co pro někoho udělají, ale rovnou naskakují na antikampaň, vymezující se proti ostatním. Proti Bruselu, proti menšinám, proti komunistům, proti čemukoliv. Jedná se o velmi jednoduchý způsob propagace pro strany, které už nemají co nabídnout - ať už jde o koalici SPOLU, SPD, nebo například KSČM.

Minulý týden jsme zaznamenali zářný příklad takové antipolitiky. Poslanecká sněmovna v pátek 9. 7. schválila zákon, který zavádí tzv. systém 3x a dost. Zákon umožňuje strhávání peněz k úhradě pokut ze sociálních dávek lidem, kteří spáchají tři a více přestupků. Tento zákon prošel mimo jiné i díky hlasům ODS, TOP09, KSČM a SPD (tato kombinace stran se obyčejně schází u antisociálních návrhů). KSČM se ve svém facebookovém příspěvku dokonce chlubí, že tímto návrhem chce chránit slušné občany. Otázkou zůstává - jak? Komu přesně tímto prospěje?

Sociální dávky jsou z veřejných rozpočtů poskytovány k úhradě nejnutnějších potřeb příjemcům, kteří jsou obzvláště přísně testováni pokud jde o jejich neschopnost základní potřeby uhrazovat z jiných vlastních zdrojů. To není jenom nezištná solidarita, ale i nutnost pro zachování sociálního smíru. Tím, že "pachatelům" ukrojíme z již tak přísně nastavených dávek, velmi jim zkomplikujeme platby dalších výdajů na nájemné, na zabezpečení dětí apod.

V praxi navíc půjde o opatření míjející se jakýmkoliv, zvláště preventivním účinkem. Na straně jedné jsou v tomto případě nevybrané pokuty pro veřejné rozpočty zanedbatelnou částkou. Na druhou stranu lidé odkázaní (převážně) na dávky v hmotné nouzi a podobně se přestupku dopouštějí vesměs právě proto, že jsou vyloučeni z většinové společnosti a v důsledku toho se zcela míjejí s jejími pravidly. Postihování jim vyplácených dávek velmi pravděpodobně naruší poslední vazby, které je s většinovou společností spojují. Navíc, dávky jsou poskytovány s ohledem na situaci a potřeby rodiny či domácnosti společně posuzovaných osob. Krácení dávek pro přestupek jedné z těchto osob pak bezdůvodně postihuje všechny ostatní na těchto dávkách závislé. Jde tedy o kolektivní trest. Jinými slovy, jen proto, aby se antisociální strany mohly poplácat po zádech, jak bojují proti zlým a nepřizpůsobivým občanům, schválily něco, co nepřinese nic než prohlubování společenských rozdílů (stačí se podívat, jak podobné zákony nefungují jinde).

Poslankyně a poslanci z ODS, TOP09, ANO, KSČM, KDU-ČSL i SPD, kteří jste toto pomohli schválit - nechtěli byste se raději věnovat věcem, které někomu opravdu pomohou? Řešení bytové krize? Důchodová reforma? Jak snížit deficit? Jak zlikvidovat exekutorskou mafii, která sama o sobě lidi žene do situace, ve které musejí páchat trestnou činnost, aby přežili?

Nedávno jsme představili náš detailní program a tam se tomuto tématu věnujeme v několika kapitolách o práci a kvalitním sociálním systému.

Nestavíme skupiny obyvatel proti sobě. Naopak, představujeme skutečnou alternativu – Jsme Levice. Levice je strana, která přichází s jasnými reformami, řešením deficitu, východisky z bytové krize. Nenabízíme laciný populismus, nabízíme řešení. Pokud chcete změnu, ne další antisociální poklonkáře oligarchům, co nenabídnou nic kromě koblihy, nenávisti a rozeštvávání, Levice je tu pro vás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…