Levice: Solidarita se Szikrou! Ne represi antifašistů

20.04.2023 9:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k situaci v Maďarsku.

Levice: Solidarita se Szikrou! Ne represi antifašistů
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Solidarita se Szikrou! Ne represi antifašistů!

Odmítáme neonacistické akce v „Den hrdosti“. Den, kdy krajní pravice slaví a pořádá několikadenní festival s koncerty a pochodem centrem Budapešti.

Letos po napadení účastníků průvodu policie obvinila členku Maďarského hnutí Szikra Mozgalom (Jiskra), která na ten den byla mimo město a s události jí pojí jen jeden lajk na facebooku. Její identita ovšem pronikla do médií a byla použita v násilné, a často antisemitské, kampani proti celému hnutí Szikra a jejímu poslanci Andrási Jámborovi.

Zveřejňujeme tiskovou zprávu maďarského hnutí Szikra:

[CZ] „V posledních letech se Budapešť stala místem konání jednoho z největších neonacistických shromáždění v Evropě. Každý únor se sjíždí krajně pravicoví aktivisté z celé Evropy, aby si připomněli takzvaný “Den hrdosti”. Přestože samotná událost je nelegální, Orbánova vláda ji mlčky podporuje a umožňuje tak tisícovkám krajně pravicových aktivistů pochodovat Budínským hradem.

Letos se událost vyznačovala násilnými scénami ze strany neonacistů a -údajně- také antifašistů.

I když se někteří členové strany Szikra (“Jiskra”, maďarské zelené levicové hnutí, jehož kandidát se dostal v roce 2022 do parlamentu) účastnili legální protidemonstrace, nikdo z nich se nepodílel na žádném násilném činu. Přesto byla 42 letá žena, aktivní jak v Szikře, tak v budapešťských skupinách pro právo na bydlení, po těchto událostech zadržena a dva týdny vězněna kvůli údajnému napomáhání násilnému trestnému činu. Přestože byla nakonec z vězení propuštěna, je stále obviněna a vyšetřována na svobodě.

Důkazy, které ji spojují s případem, nesahají o moc dál než k jednomu lajku na Facebooku, i tak ale její identita pronikla do médií a byla použita v násilné, a často antisemitské, kampani proti hnutí Szikra a jejímu poslanci Andrási Jámborovi. Namísto odsouzení krajní pravice maďarská státní média, otevřeně neofašistická parlamentní pravice a spřízněná média přispívají k další normalizaci extremistických směrů a praktik.

V nadcházejících týdnech bude Szikra zkoumat všechny možnosti právních úkonů proti odpovědným médiím a politikům za pomluvu, podněcování k nenávisti a podněcování k násilí. Zároveň hnutí organizuje solidární akce, pomoc a právní podporu pro svou nespravedlivě obviněnou členku.

Spíš než na ojedinělou událost tento případ poukazuje na rozklad právního státu v členské zemi EU, normalizaci pouličního, právního a mediálního násilí, stejně jako na propletení vlády, státu a krajně pravicové ideologie. I přes výhrůžky a zvýšenou pravděpodobnost všech forem násilí bude hnutí pokračovat v boji za alternativu pro Maďarsko, založenou na solidaritě, rovnosti a spravedlnosti pro všechny.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.