Levová (SPD): Problém s Turky a pokrytectví EU

19.10.2019 6:34

Demokratický systém a humanismus v Turecku? Jsme opravdu pokrytci?

Levová (SPD): Problém s Turky a pokrytectví EU
Foto: Archiv J.Levová
Popisek: Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová

Pojďme si nalít čistého vína. Pražský pirátský primátor Hřib v čele Rady hlavního města navrhl vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem. Členové Rady si prý nepřejí, aby Praha dávala prostřednictvím smlouvy o spolupráci mezi hlavními městy čínského Pekingu a Prahou najevo podporu čínského autoritářského režimu.

A podívejme se na další příklad. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se distancovala od spolupráce s Kellnerem, jehož podnikatelské aktivity jsou prý úzce spjaté s Čínou. Tak došlo k ukončení spolupráce pražské univerzity a společností Home Credit. Podle představitelů fakulty má prý společnost blízko k čínské komunistické straně.

A teď konečně k našemu europokrytectví. V EU funguje program Erasmus a Erasmus+, což je  program Evropské unie podporující zahraniční mobilitu vysokoškolských studentů a pedagogů. Název Erasmus je odvozen od příjmení holandského humanisty Erasma Rotterdamského. V rámci tohoto programu, partnerských smluv na celouniverzitní úrovni nebo fakultních smluv úzce spolupracují naše české univerzity s těmi tureckými. Jako příklad spolupráce uvedu již zmíněnou Karlovu univerzitu s tureckou Ankara University (meziuniverzitní dohoda), Masarykovu univerzitu, která má uzavřené smlouvy s několika tureckými univerzitami nebo Jihočeskou univerzitu.

No a vadí našim akademikům a vedení těchto univerzit soustavné porušování lidských práv ze strany tureckého prezidenta Erdogana? Jak to že našim univerzitám a EU v rámci projektu Erasmus nevadí nedemokratický systém v Turecku? Vždyť tam se prakticky rozprášila opozice, pozavírali duchovní a novináře. Jak to že nebyly ukončeny smlouvy o spolupráci s tureckými univerzitami pro soustavné a masivní porušování lidských práv ze strany režimu Erdogana, jako to nyní udělala Karlova univerzita nebo Rada hlavního města Prahy v čele s Pirátem Hřibem? Co má Turecko a jeho režim společného s programem Erasmus, potažmo humanismem? Dalším důkazem jsou turecké vojenské aktivity a invaze do Sýrie v uplynulém týdnu.

Budu trvat na otevření této otázky. Budu chtít stanovisko vedení našich univerzit, protože si myslím, že spojovat jména našich univerzit s těmi tureckými by vedlo k morálnímu úpadku našeho vysokého školství.

Jana Levová
Poslankyně

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.