Levová (SPD): Zvýšení platů učitelů rozvířilo emoce

09.11.2019 11:17

Lidi se hádají, navýšení si nepřejí, proč to? Proč srovnávají práci učitele s prací dělníka nebo řidiče?

Levová (SPD): Zvýšení platů učitelů rozvířilo emoce
Foto: Archiv J.Levová
Popisek: Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová

Rozčilují mě statusy na Facebooku, jak učitelé by neměli dostat přidáno, jak jsou placeni z daní a přitom nemakají. Takže! Chci všem vysvětlit, že abyste mohli vůbec žít, potřebujete ty učitele. Protože bez nich by nebyli lékaři a vy byste umřeli např. na první zápal plic. Bez nich byste ani nebydleli, protože by nikdo nedokázal navrhnout ten dům. Bez nich byste neměli ani co do pusy, pokud nemáte chlívek a pole. Bez nich byste se nedostali ani do práce, pokud nemáte koně. Bez nich by zmínění autoři statusů na Facebooku nepsali ani tyhle nesmysly, protože by neuměli číst a psát. Takže už chápete, proč mají být dobře zaplaceni? Protože na nich a jejich práci stojí celá naše společnost.

Toto jsem napsala i na svůj facebookový profil. Pod tímto mým statusem se rozhořela diskuze, za což jsem samozřejmě ráda. Ale některé komentáře mě mírně řečeno vykolejily. Diskutující mají evidentně problém s rozlišováním práce učitele a ministerstva. Nechápou, že výuka nemůže vypadat zrovna skvěle, když učitel 30 minut ze 45 se v podstatě snaží alespoň udržet ve třídě pořádek. Když mají ve třídě třeba 2 inkludované žáky a asistent, který leckdy nemá ani vzdělání v oboru speciální pedagogiky, mu práci neusnadní. Že to je chyba ministerstva a ne učitele. Další diskutující nechápou, že pracovní doba učitele nekončí odučením 6 hodin dle rozvrhu. Že učitel musí připravovat písemky, že musí ty písemky také opravit, že musí opravovat slohovky, že musí udělat nutnou administrativu, které není málo a další povinnosti.

Další diskutující tvrdili, že by zvýšený plat měl být zásluhový. S čímž souhlasím, ale napřed musíme mít těch učitelů víc, aby si ředitel mohl vybírat, koho zaměstná a koho ne. A koho vyhodí, koho odmění za skvělou práci, a ne jako dnes, kdy musí vzít zavděk v podstatě jakýmkoliv kantorem.

A proto vážení občané musíme navýšit jejich platy. Aby budoucí učitelé po studiu fakulty neodcházeli do jiných profesí v soukromé sféře. Aby ředitelé měli na výběr, aby mohli těm schopným nabídnout vyšší plat a ty neschopné platit méně a třeba i vyhodit. Aby za vyhozeného učitele měli náhradu.

Samozřejmě že problém našeho školství není jen ve výši platů. Ale to je zase na jinou diskuzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace