Lidovci kritizovali zimní údržbu silnic a marně usilovali o větší dotace na výročí vesnic

31.03.2018 22:39

Krajští zastupitelé za KDU-ČSL kritizovali nekvalitní zimní údržbu silnic a vadilo jim, že krajští silničáři žádají o 50 milionů korun navíc, aniž by jasně vysvětlili, na co. Lidovci také chtěli plnou dotaci všem obcím, které pořádají výročí a srazy rodáků. Dorovnat dotace kupodivu odmítli i zástupci hnutí STAN, kteří se přitom rekrutují právě ze starostů obcí.

Lidovci kritizovali zimní údržbu silnic a marně usilovali o větší dotace na výročí vesnic
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Přestože zima patřila mezi mírnější, tak jsem jako lékař i zastupitel zaznamenal velmi kritické ohlasy na kvalitu údržby silnic. Hasiči a policisté mnohem častěji než jiné roky hodnotili jako příčinu dopravní nehody právě nesjízdnou silnici. Prosil bych proto o vysvětlení,“ uvedl zastupitel Vít Kaňkovský. Hejtman Jiří Běhounek jeho podnět shodil tím, že je to kritika v duchu „jedna paní povídala“.

Předseda zastupitelského klubu KDU-ČSL Jaromír Kalina se v této souvislosti divil, že krajští silničáři (KSÚS) si bez řádně popsaných důvodů říkají o 50 milionů korun navíc na škody po zimě. „To zdůvodnění je tak stručné, že to skoro vypadá, jako by se někdo podíval z okna a řekl si: 50 milionů,“ komentoval nedostatečnou přípravu materiálu pro zastupitele Jaromír Kalina.

Lidovci navrhli i to, aby při dotacích na oslavy výročí obcí  byl o 247 tisíc zvýšen limit a byly tak uspokojeny všechny žádající obce. „Všechny předložené akce jsou smysluplné a měli bychom si vážit práce starostů, kteří rozvíjejí kulturní a spolkový život malých obcí. A je škoda je nepodpořit, zvlášť když se kraji daří. Při hospodaření je podle radního Kukly „zaháčkováno“ 125 milionů na další budovu úřadu. Proč nejde „odháčkovat“ pouhých 246 tisíc na oslavy obcí?“ ptal se zastupitel Čeněk Jůzl.

Toho podpořil i Jaromír Kalina. „Prosím o velkorysost. Tyto akce slouží ke stmelení sounáležitosti obcí i kraje. Nevím, proč se při žádostech mají obce pošťuchovat o peníze a možná i řešit to, jestli mají třeba ve Větrném Jeníkově hezčí rodačky než jinde,“ podotkl s úsměvem Kalina. Naopak šéf STAN Lukáš Vlček chtěl zachovat charakter soutěže, tedy, že se na všechny nedostane. Návrh KDU-ČSL neprošel (podpořila ho jen část ANO), takže malé obce akci neudělají nebo ji musí platit ze svého. Například Jaroměřice n. R. tak nedostanou peníze na oslavu 150. výročí narození Otokara Březiny. „Ostré vymezení se starostů proti návrhu je pro mě nepříjemné překvapení,“ dodal Čeněk Jůzl.

Lidovci se dále zajímali o situaci v dětském domově Budkov, který se má narychlo slučovat s  dětským domovem v Jemnici, o rušení oboru ekonomika a management reklamy na SŠUP Helenín nebo o osud motivačních opatření pro mediky, se kterými přišla první právě KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace