Lipavský (ANO): Jak soud rozhodl o žalobách na komunální volby ve Vysoké Mýtě?

17.11.2014 20:28

Ve dnech 10.10.2014 a 11.10.2014 se uskutečnily volby do Zastupitelstva města Vysoké Mýto. Jak již občané, kteří se o komunální politiku zajímají, vědí, byly podány celkem tři žaloby na neplatnost voleb do Zastupitelstva města Vysoké Mýto.

Lipavský (ANO): Jak soud rozhodl o žalobách na komunální volby ve Vysoké Mýtě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Všichni navrhovatelé namítali, že došlo k porušení volebního zákona v důsledku nedovolené propagace politické strany TOP 09, když jeden z členů okrskové volební komise měl mít pod košilí v druhý den komunálních voleb tričko s vyobrazením předsedy politické strany TOP 09 a košili měl mít v blíže neurčených časových intervalech rozepnutou a tričko tak mělo být viditelné.

Usnesením ze dne 10.11.2014 všechny tři žaloby, tedy žaloby podané

panem Pavlem Šmögerem, lídrem kandidátky ČSSD,
Komunistickou stranou Čech a Moravy a panem Pavlem Kubů,
Politickým hnutím NEZÁVISLÍ Vysoké Mýto a panem Eduardem Příhodou,

Krajský soud v Hradci Králové – pobočka v Pardubicích, konkrétně pak senát vedený předsedou senátu JUDr. Janem Dvořákem, zamítl.

Protože všechna rozhodnutí soudu jsou odůvodněna obdobně, když reagují na tentýž žalobní bod, dovolím si stručnou formou popsat, k jakým závěrům a s jakou argumentací soud dospěl.     

Soud uvedl, že k tomu, aby mohlo dojít k vyhovění návrhu na vyslovení neplatnosti voleb, musí být splněny současně tři základní podmínky:

1. protizákonnost, tedy porušení pravidel volebního zákona a
2. vztah mezi protizákonností a výsledkem voleb a
3. tzv. zatemnění volebních výsledků, tedy taková intenzita protizákonnosti, která by reálně mohla ohrozit výsledky voleb.

Soud dovodil, že pan Šimon Dušek porušil volební zákon, když propagoval stranu TOP 09 a v závěru odůvodnění zdůraznil, že takové jednání je odsouzeníhodné. Toto porušení volebního zákona však nebylo dle názoru soudu takové intenzity, aby mohly být ovlivněny výsledky voleb. Soud uvedl, že voliči jsou zpravidla při cestě do volební místnosti a při hlasování pevně rozhodnutí, komu odevzdají svůj hlas, když jejich rozhodnutí by mohlo být zvráceno pouze zcela výjimečným atakem, jako např. podplácením, vyhrožováním, zastrašováním. Naopak je dle názoru soudu úsměvná představa, že by takto rozhodnutí voliči mohli být ovlivněni trikem s podobiznou Karla Schwarzenberga a svědčí o hrubém podcenění rozumu voličů. Konkrétně k žalobě KSČM soud poznamenal, že navrhovatelé snad ani nemohli mínit vážně, že by triko mohlo ovlivnit jejich levicové voliče.

Dále soud zmínil tzv. princip subsidiarity soudního přezkumu a poznamenal, že navrhovatelé a ani nikdo z voličů nepodal u příslušné okrskové komise stížnost na jednání Šimona Duška, přičemž poukázal na to, že v budoucnu, pokud kdokoli zjistí porušení volebního zákona, je jeho povinností neprodleně zasáhnout, tedy informovat předsedu okrskové volební komise.

Závěrem lze poznamenat, že obdobně jako krajský soud argumentovalo ve svých vyjádřeních k jednotlivým žalobám také hnutí ANO 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.