Lipavský (Piráti): Až budu ministrem zahraničí, v první řadě udělám toto...

23.06.2021 9:02

Komentář na facebookovém profilu k možnému angažmá v budoucí vládě na pozici ministra zahraničních věcí.

Lipavský (Piráti): Až budu ministrem zahraničí, v první řadě udělám toto...
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Milí přátelé,

dlouhodobě se jako místopředseda sněmovního zahraničního výboru a výboru pro obranu věnuji především tématům ze zahraniční, obranné, ale i bezpečnostní, ekonomické a lidskoprávní agendy. Proto bych Vám dnes rád představil svoji vizi, jak by mělo v příštích letech fungovat Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Ačkoliv se funkce rozdělují až po volbách, je nutné být připraven, a já jsem se stal kandidátem České pirátské strany na post ministra zahraničních věcí.

Česko je moderní zemí, o tom není pochyb. Naše prosperita stojí na vzdělání, pracovitosti, vynalézavosti, zájmu o moderní technologie a schopnosti vyvážet zboží s vysokou přidanou hodnotou do zahraničí. Potřebujeme se proto umět v zahraniční prodat, navázat tam vztahy a přivést do Česka kvalitní know-how. Stejně tak ale musíme usilovat o to, aby byl svět místem, kde se dodržují pravidla - jak obchodní, tak lidskoprávní. Věřím proto, že je nutné udržovat silná partnerství se zeměmi, které nám jsou blízké ve svém hodnotovém ukotvení. Stále věřím, že liberální demokracie je nejlepší z nejhorších způsobů, jak si lidské společenství může vládnout, je ale neustále potřeba hlídat, co k nám z globalizovaného světa přichází a zda to náhodou není vliv totalitních států.

Asi také nikoho nepřekvapím, když napíšu, že bezpečnost České republiky nepovažuji za samozřejmost, a proto bychom měli na zajištění bezpečnosti dávat odpovídající finanční částku. Tak, jak jsme se k tomu zavázali v rámci NATO.

Podtrženo sečteno. Mezi nejdůležitější funkce Ministerstva zahraničních věcí považuji formulaci srozumitelné prozápadní zahraniční politiky, podporu lidských práv a multilateralismu, koordinaci zahraničně-politické agendy s dalšími ministerstvy a posilování role ekonomické diplomacie.

Tohle bude to první, co bych případně jako ministr zahraničí udělal:

  • Navýším počet oborových expertů v zahraniční službě a budu chtít dále profesionalizovat diplomatický sbor,
  • aktualizuji Koncepci zahraniční politiky ČR,
  • budu chtít investovat do kybernetické bezpečnosti ministerstva zahraničí,
  • budu podporovat umisťování Čechů a Češek v mezinárodních institucích,
  • reformuluji vízovou politiku tak, aby byla transparentnější a vyhovovala hospodářským zájmům ČR,
  • zajistím, aby byl systematicky naplňován zásadovější a symetrický přístup k Rusku a Číně,
  • zajistím vyšší zabezpečení zastupitelských úřadů,
  • společně s kolegy budu chtít upravit zákon o státní službě tak, aby nekomplikoval vysílání pracovníků do zahraniční ani jejich pohyb mezi jednotlivými pozicemi.

Co říct závěrem? Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost. Věřím, že v v příštím volebním období v Poslanecké sněmovně dokážu k naplňování této vize přispívat, a že bych k ní přispěl i jako ministr zahraničí České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…