Lipner (STAN): Co dál na Karvinsku?

27.07.2020 20:53

V posledních dnech můžeme jen s podivem sledovat, co se v našem kraji děje. Karvinsko se ocitá v situaci, kterou dosud nezažilo. Jeho budoucnost je však ještě nejistější.

Lipner (STAN): Co dál na Karvinsku?
Foto: STAN
Popisek: STAN

Na začátku března karvinští zastupitelé Petr Letocha (STAN) a Zuzana Klusová (Piráti) poslali dopis vládě, ve kterém upozorňovali na nebezpečí, která by mohla v souvislosti s šířením nemoci covid-19 v těžařské společnosti nastat. Za tento dopis museli  čelit různé kritice. I když se jedná o státní podnik, nebylo tak jednoduché doly na karvinsku vyřadit z provozu. O několik týdnů později se Karvinsko stalo ohniskem nákazy a doly musely být dočasně uzavřeny a jejich provoz omezen.

Nyní vláda rozhodla, že doly společnosti OKD budou muset být z ekonomických do dvou let uzavřít. Hospodaření podniku i padající ceny uhlí se podepsaly na jeho budoucnosti. Co ale bude s Karvinskem dál?

“Je těžké sledovat to, co se právě na Karvinsku děje. Podle původních plánů měla těžba pokračovat do roku 2030, podle nynějších plánů mají být šachty do dvou let uzavřeny. To určitě musí šok nejen pro rodiny havířů. Cítíme potřebu se k této situaci vyjádřit. Spousta občanů tímto krokem přijde o práci. Pod našim vedením se jejich ekonomická situace nezhorší, budeme se snažit ji pomoci se zakládáním živnosti, firem nebo s rekvalifikací.“ okomentoval současnou situaci lídr hnutí STAN Moravskoslezského kraje Jan Lipner

Neřízený rychlý konec OKD je ten nejhorší možný scénář.

Nám to není jedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…