Lochman (STAN): Středočeské obce jsou stále bez pomoci kraje

23.03.2020 20:20

Starostové žádají, aby krajský úřad začal být aktivnější.

Lochman (STAN): Středočeské obce jsou stále bez pomoci kraje
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mnichova Hradiště Mgr. Ondřej Lochman, Ph.D. (Žijeme pro Hradiště)

Dva týdny po vypuknutí krize kolem koronaviru si starostové obcí stále stěžují, že se nemohou spolehnout na podporu krajského úřadu. "Nejde o žádné dojmy. Máme přímé srovnání s reakcí Libereckého kraje a středočeský úřad za ním výrazně zaostává," říká starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman a dodává: "Je absurdní, že v uplynulých dnech některé obce a města zcela suplovaly zodpovědnost státu a Středočeského kraje. Ani celých 12 dní po vyhlášení nouzového stavu vládou ČR nedostaly obce, a to ani ty s rozšířenou působností, ze strany státu či kraje hmotnou podporu, plán finanční podpory či alespoň základní metodickou podporu."

Starostové požadují, aby Krajský úřad Středočeského kraje vyvinul výraznější aktivitu v podpoře občanů. Přinejmenším takovou, jakou předvádí sousední Liberecký kraj nebo pražský magistrát.

Pomoc a opatření organizované samotnými starosty středočeských měst a obcí totiž zatím dalece převyšují podporu, kterou poskytuje krajský úřad. "Například 1 140 ušitých roušek, které bude od 23. března kraj rozdělovat, jsme dokázali v našem městě zajistit již 17. března. Liberecký kraj začal již v sobotu 14. března večer s Technickou univerzitou v Liberci a soukromými firmami řešit zahájení výroby roušek a v pondělí 16. března koordinoval distribuci roušek ušitých dobrovolnými švadlenami," porovnává Lochman.

Starosta Kolína Michael Kašpar ve spolupráci s místním lihovarem, VŠCHT a kolínskou nemocnicí zase dokázal již 18. března distribuovat ve svém městě prvních 500 litrů povrchové dezinfekce, jejíž výrobu zorganizoval. "Primárně jsme dezinfekci poskytli složkám IZS, domovům pro seniory a dalším potřebným organizacím. Zajistili jsme výrobu další dezinfekce v místní lékárně," uvádí Kašpar. Lochman k tomu dodává: "I my jsme si zajistili vlastní dezinfekci. Na informaci, zda můžeme počítat s centrální distribucí dezinfekčních přípravků v kraji, do dnešního dne čekáme. Liberecký kraj přitom rozděloval dezinfekci mezi své starosty, kteří ji dále přerozdělovali, o uplynulém víkendu."

Příkladů selhání středočeského krajského úřadu je víc. Například pouhé zřízení krizové linky trvalo ve středních Čechách podle Lochmana o 72 hodin déle než na Liberecku. Za zcela frustrující přitom starostové považují způsob, jakým kraj komunikuje a informuje. "Starostům byly odpírány informace jak o nakažených, tak o testovaných s negativním výsledkem. Neinformovaní starostové tak nemohli vyvracet fámy, které se objevovaly, a zároveň se o nakažených dozvídali neoficiální cestou," popisuje starosta Úval Petr Borecký. Liberecký kraj přitom o každém nakaženém okamžitě informoval.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…