Ludková (ODS): Hudeček v sedle?

05.08.2013 12:47

Primátor Hudeček si nedávno nasadil žokejskou helmu, vzal elektrokolo a všem nám sdělil, že zúží magistrálu proto, aby tam mohl být namalován červený pruh, po kterém budou jezdit cyklisté.

Ludková (ODS): Hudeček v sedle?
Foto: Praha 8
Popisek: Vladimíra Ludková, členka Zastupitelstva MČ Praha 8

Všechno se to nenápadně přikrčilo za myšlenku boje proti nadměrné zátěži aut, kterou každý z nás co bydlíme v Praze, podstupuje.

Jistě, myšlenka je to chvályhodná, však také dorazilo několik zástupců médií, kteří si ochotně a radostně pana Hudečka fotili. Fotografie s helmou, za kterou by se nestyděl ani vítěz Velké pardubické, se v jeden moment stala velmi diskutovanou i na sociálních sítích. Pan primátor Hudeček může být spokojen. Po odmítnutí primátorských insignií jsou tady další body do jeho mediálního deníčku.

Mediální humbuk kolem cyklodopravy není novinka a to že se ho Hudeček snaží využít, je jen zoufalým výsledkem jeho opoziční smlouvy s ďáblem, resp. s pány Březinou a Hulínským, kterou podepsal, aby se tak zbavil doc. Svobody. Nový pan primátor se po tomto podrazu pokouší napravit svou pověst. Po uzavření koalice s výše uvedenými pány mu však zůstalo jen velice málo prostoru pro zviditelnění. Hudeček proto musí sednout na kolo a vymýšlet. Na světlo opět přichází cyklodoprava. Je to relativně rychlé a tak nebude muset pánům kolegům brát jejich píseček na hraní a současně na to rádi přijedou novináři. Já však přemýšlím, zda to jsou body i pro mě, pro obyvatele Prahy a tady mám už dlouho pochybnosti.

Podle některých odhadů bylo do pražské cyklodopravy za posledních deset let nainvestováno přibližně ve výši jedné miliardy. To je neuvěřitelná částka a člověku se točí hlava, co všechno by Praha mohla za ty peníze mít. Například 150 nízkopodlažních, bezbariérových autobusů s životností 15 let, nebo 200 kilometrů zrekonstruovaných vozovek v nízkohlučném provedení.
V diskusích nad novým nápadem páně Hudečka občas zaznívaly i argumenty, které mladého politika obhajovaly – údajná ekologičnost cyklodopravy, nehlučnost apod.  Ano, cyklodoprava asi zanechává zanedbatelnou uhlíkovou stopu, ale co prostředky vložené do červených pruhů na silnicích, co stavba cyklostezek? Vyplatí se to všechno, nebyly by prostředky vložené do cyklodopravy prospěšnější Praze například v podobě mnohem kvalitnější MHD? Není právě MHD tím, co může ze silnic, společně s dalšími opatřeními, dostat výrazně více aut než je iluze cyklodopravy?

Praha je k dopravě pomocí jízdního kola nevhodná už jenom svým charakterem. Nejsme Hanoi a představa ženy která v Bohnicích nasedá na kolo, přidělává si dítě do sedačky a pak sjede do Libně dát své dítě do školky je sice lákavá, ale její lákavost se vzdaluje v okamžiku, kdy přijíždí v propocených šatičkách na Žižkov, kde pracuje. Chytrost této myšlenky pak rychle mizí, když zmíněná žena opouští odpoledne svojí kancelář, vyzvedává dítě a cestou se ještě stavuje na nákup v Letňanech. Všechno zvládá bravurně, večer si zřejmě ta samá žena pro inspiraci pouští Tour de France na ČT Sport. Nesmysl! Cyklodoprava má pouze sezónní využití a její využití přichází snad v úvahu u 1, 5% přepravní kapacity.

V optice současných veder a při použití zdravého rozumu je tak nutno konstatovat, že obří prostředky investované do cyklostezek se v podobě lepšího města nikdy nevrátí a jejich příjemci jsou hlavně stavební firmy a pár lidí využívajících kolo jako dopravní prostředek. Pro většinu z nás bude kolo i nadále vítaným rekreačním prostředkem, ale abychom jeli po cyklopruhu vytvořeném na magistrále, to nás nikdo nedonutí. Zvláště v zimě je ta představa lákavá. Panu Hudečkovi přeji, aby mu to pod tou helmou více větralo a nám všem do současných veder třeba klimatizaci do autobusů a tramvají. Kdyby tam byla, tak by nám tolik nevadili spoluobčané, kteří stále ještě neodhalili krásy deodorantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…