Lukl (STAN): Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby

28.09.2022 15:54

Částkou 8 milionů korun podpoří kraj činnost Jihomoravského filmového nadačního fondu. Krajští radní na svém úterním (27. září 2022) jednání doporučili zastupitelstvu schválit dotační smlouvu na podporu činnosti fondu.

Lukl (STAN): Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby
Foto: archiv politika
Popisek: Předseda SMO ČR a starosta Kyjova František Lukl (BPP)

„Kraj přispěl na filmovou tvorbu v regionu prostřednictvím Jihomoravského filmového nadačního fondu od začátku jeho existence 30 miliony korun. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Jižní Morava je pro filmaře velmi atraktivní a každý film nebo televizní tvorba, která tu vznikne, má to kouzlo přilákat k nám další návštěvníky,“ zdůvodňuje podporu kraje hejtman Jan Grolich. V regionu tak vznikají celovečerní hrané filmy, ale také dokumenty a filmy menších formátů.

„Natáčeli u nás přední čeští režiséři jako Jiří Vejdělek, Petr Zelenka, Václav Marhoul. Právě celovečerní snímek Nabarvené ptáče producenta a režiséra Václava Marhoula sklidil mimořádný úspěch na mezinárodních festivalech a byl Českou filmovou a televizní akademií nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury František Lukl.

V letošním roce se dostalo pocty dvěma fondem podpořeným snímkům. „Minisérie Podezření scenáristy Štěpána Hulíka se představila ve slavnostní zahraniční premiéře na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale jako historicky první seriál nejen z Česka, ale ze střední a východní Evropy. Historický snímek Petra Václava Il Boemo, zase bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu,“ hovoří o úspěších podpořené tvorby náměstek Lukl.

Podrobnosti o fungování fondu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.