Lukša (TOP 09): Co s tím?

18.09.2015 10:19

Evropský parlament podpořil přerozdělení 120 000 žadatelů o azyl. Hezké rozhodnutí, ale všechno má své ale. Lidé by si měli pomáhat, to bezesporu.

Lukša (TOP 09): Co s tím?
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Ale v tomto případě se země, přes které migranti směřují, začínají bránit. Bulharsko posílá na hranice další vojáky, maďarský střet jsme všichni jistě zaregistrovali, Německo vyhlásilo kontroly na silnicích, Rakousko kontroluje nejen oficiální hranici, ale i takzvané zelené přechody, a tak se pomalu a jistě začíná Evropa uprchlíkům uzavírat. Hraniční kontroly se vrací. Bylo by patrně nejlepší začít tuto zcela nezvladatelnou krizi řešit v zemích původu a vrátit lidi tam, odkud přicházejí. Každý člověk má mít v sobě alespoň určité procento sounáležitosti a to jistě nelze našim občanům upřít. Snaží se pomáhat finančními sbírkami i materiální pomocí, ale zase dejme si ruku na srdce. Tento problém nikdo z nás nezavinil a ještě občas zaznívají ze zahraničí názory, že se nechováme dostatečně vstřícně.

Česká republika je k migrantům solidární. A každý, kdo hovoří jinak, překrucuje skutečnosti. Přesto bych rád upozornil na to, že v této malé evropské zemi máme i spoustu svých vlastních starostí, které bychom měli urychleně řešit. Jakoby mávnutím kouzelného proutku zmizel ze zájmu veřejného prostoru problém s bývalými byty RPG. Ti, kteří v nich žijí, tento problém vnímají velmi aktuálně, neboť se jich bezprostředně dotýká. Stejně tak je to s jednorázovým přispěním k důchodům seniorům. Asi by bylo dobré, kdyby k rozhodnutí, které jim jistě pomůže, bylo přistupováno podle toho, jak vysoký důchod který senior pobírá. A ti, kteří jej mají na úrovni možnosti přežití, by měli dostat víc než ti, kteří mají důchody vysoké. I v tom bychom měli být féroví. Protože někteří senioři skutečně otáčejí každou korunu. Byl bych skutečně nerad, kdyby se na tyto, jak si možná někdo myslí, “zanedbatelné“ problémy zapomnělo.

Velká politika dává široké možnosti, ale i tato patra naší vysoké politiky by se měla zabývat těmi zdánlivě drobnými problémy občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.