Lukša (TOP 09): Malá inventura manželství TOP 09 se Starosty a nezávislými

01.04.2014 5:28

Co přineslo politické spojenectví TOP 09 a Starostů? A jak se tento svazek bude vyvíjet do budoucna?

Lukša (TOP 09): Malá inventura manželství TOP 09 se Starosty a nezávislými
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Nejprve bych rád poblahopřál Martinovi Půtovi ke zvolení do čela STANu hlasy 100% delegátů. Takové oblibě se věru netěšili ani komunističtí pohlaváři před rokem 1989.

Co mi však připadá úsměvné, je jeho přání. Alespoň se nám to autor sobotního článku v MF DNES "O Starosty s novým lídrem je rvačka..." Josef Kopecký snaží namluvit.

Cíl nového předsedy už byl splněn…

Přáním nově zvoleného Půty je, aby v roce 2016 obě uskupení, tedy Starostové a nezávislí a TOP 09, kandidovala v krajských volbách samostatně.
Škoda, že si oba pánové nepřečetli smlouvu mezi oběma uskupeními, kterou podepsal Půtův předchůdce Gazdík. Tam je to totiž již od loňského roku zakotveno.

Malá vzpomínka na volby 2012

Jen pro ty, kteří mají krátkou paměť, bych si dovolil připomenout, že na rozdíl od TOP 09 to byli sami Starostové a nezávislí, kterým se do krajských voleb v roce 2012 samostatně jít moc nechtělo. Nakonec však díky autoritě svého předsedy Schwarzenberga všichni krajští předsedové TOP 09 se skřípěním zubů se společnými kandidátkami souhlasili.

Všechny krajské kandidátky tedy byly společné, jen u vzniku jedné je dobré se malinko zastavit.

Vyjednávání v Libereckém kraji trvala dlouho. Společná kandidátka před podpisem, dnes nově zvolený předseda Starostů a nezávislých Půta na to podal prvnímu místopředsedovi Kalouskovi ruku, a výsledek? Samostatná kandidátka Starostů pro Liberecký kraj pod vedením Půty. TOP 09 pak měla jen krátký čas na postavení své.

Byl bych nerad, aby to vyznělo jako stesk či, nedej bože, bych chtěl otvírat rány, které jsou pro členy TOP 09 v Libereckém kraji ještě příliš čerstvé.

Koneckonců jsem o tom mluvil již ve svém kandidátském projevu na sněmu TOP 09 v prosinci loňského roku.

Dovolil jsem si na to jen reagovat ze dvou důvodů

Tím prvním důvodem je, že o kandidátkách do krajských voleb v roce 2016 je již dávno rozhodnuto a nebylo třeba čekat na sněm STANu či na přání jeho nově zvoleného předsedy.

Šlo by to bez Kalouska?

Tím druhým důvodem je, že i když náš národ zapomíná rychle a v police je zapomínání ještě rychlejší, si myslím, že sňatek z rozumu nebyl pro obě uskupení ztraceným časem. Podařilo se mu za 3 roky spolupráce ve sněmovně společně prosadit zejména pro venkovský prostor daleko více, než za předchozích 20 let. Rozpočtové určení daní je toho nejlepším vysvědčením. Když si pak společně přiznáme, že bez Kalouska by toto nebylo možné, pak naše partnerství bylo tím nejlepším sňatkem z rozumu politických uskupení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavol Lukša - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…