Lusková (Realisté): Důchodci jako cenění zaměstnanci

27.09.2017 14:58

Tak tedy půjdem do důchodu v 65 letech, to jsem upřímně ráda. Nějak mi nešlo pod nos, aby třeba vlaky a letadla pilotovali sedmdesátiletí páni, přeci jen oči a uši už v tomto věku tolik neslouží a tisícovky životů na palubě ..... co dodat.

Lusková (Realisté): Důchodci jako cenění zaměstnanci
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Strop pro odchod do důchodu je nastaven velmi rozumně. Je to přesně ten milník, kdy je čas na odpočinek vzhledem k opotřebování organismu i vzhledem k tomu, co za léta jsme pro své rodiny a stát odpracovali a odvedli do společných daní či povinných pojistek. Odchody v 55ti nebo 60ti letech jsou pryč, ale dožíváme se vyšší střední délky života, déle studujeme, takže je to tak akorát vzhledem k současnému životnímu stylu a stárnutí populace.

Přesto řada starších lidí ještě má spoustu sil, chce pracovat nebo musí pracovat. Mám ve svém kolektivu několik důchodkyň. Některé pracují pro stejný podnik 45 let. To smekám. Jsou to báječné holky, umí pořádně vzít za práci, umí naučit mládež pracovat a mít svůj úsek v naprostém pořádku. Jsou to pro mě cenní lidé a jsem ráda, že stále pracují. Když potřebuji vědět, jak se co dělá nebo jak se to dříve dělalo, abychom se poučili z chyb, jdu za nimi.

Realisté mají ve svém programu zajímavý návrh pro pracující důchodce. Považují totiž za nespravedlivé, aby odváděli důchodové pojištění, když si svoje už odpracovali a kdyby nepracovali, tak jen svůj důchod čerpají. Považují jejich práci za přínos pro společnost, zvlášť v době nedostatku práceschopných lidí. Navrhují tedy zastavení platby důchodového pojištění. U průměrné mzdy to dělá i 2 000 Kč. Je potom už na každém z důchodců, jestli této nabídky využije, svůj čas v pracovním procesu prodlouží a bonusem si přilepší třeba na sociální služby v pozdějším věku.

Ing. Daniela Lusková, MPA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…