Lusková (Realisté): Krácené úvazky a péče o děti

20.08.2017 17:01

Model tradiční rodiny a tradičních úloh v rodině se změnil, na ženy jsou již desítky let kladeny vysoké nároky. Mají být perfektními matkami a manželkami, skvělými kuchařkami a angažovanými zaměstnankyněmi či podnikatelkami. S tím jde ruku v ruce ztráta mužského privilegia a povinnosti postarat se o svoji rodinu. Za to se očekává podíl mužů na péči o děti.

Lusková (Realisté): Krácené úvazky a péče o děti
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Dítě potřebuje svoji pečující láskyplnou náruč, pevné vedení. Střídání chův, náručí, výchovných stylů nepřinese dítěti nic dobrého. V této zemi žena může do tří let věku dítěte osobně o něj pečovat, je chráněná zákonem a za rodičovskou roli je odměňována rodičovským příspěvkem. Žena by tohoto jedinečného období měla využít pro blaho svého dítěte a blaho své, avšak rozhodnutí je jen na ní.

Realistům jde ještě i o následné období, kdy jsou děti v předškolním a mladším školním věku. Kdy stále potřebují intenzivní péči, máminu náruč, dohled. Mámy a tátové to mají těžké, musí přinést dva platy, aby rodině uspokojili základní potřeby, to se od doby budování socialismu nezměnilo. A musí se také postarat o své děti a jejich celkový rozvoj. Plný pracovní úvazek, přesčasy, dojíždění za prací je pro jednoho z rodičů v řadě případů nemožné. Jako řešení vidíme podporu krácených úvazků. To není žádné nóvum, takovou formu spolupráce se zaměstnavatelem zákoník práce dávno umožňuje. Problém je v náročnosti takové spolupráce ze strany zaměstnavatele. Řídím 200 žen, mnoho jich je maminkami malých dětí a jejich potřeby znám. Vycházím jim vstříc, pokud to jde, krácenými úvazky nebo zařazením na jednosměnný pracovní režim, což v nepřetržitém provozu znamená velké komplikace. Abych mohla dát ženám krácené úvazky a ony se mohly starat o své děti, potřebuji více zaměstnanců. Tedy více nákladů na zaškolení, ochranné oděvy, bezpečnost práce, udržování kvalifikace. To jsou oblasti, které nelze mezi zaměstnanci sdílet, jako například počítač nebo tužku. Každý zaměstnavatel má ale snahu náklady nezvyšovat. Tady je tedy prostor pro podporu krácených úvazků, částečnou kompenzací vícenákladů zaměstnavateli spojených s vyšším počtem zaměstnanců. Měsíčně 500 Kč na každé pracovní místo s 0,3 – 0,8 úvazkem by mělo stačit, celkové náklady pro stát jsou zanedbatelné, efektivita vysoká. Můžete namítnout, že ale mamka pracující na krácený úvazek přinese také nižší plat. To skutečně ano, za méně práce je méně peněz, to se patrně nezmění nikdy. Ovšem přínosy pro děti, budoucí podnikatele nebo zaměstnance vychované něžnou mámou a přísným tátou, jsou značné. Model tradiční rodiny a tradičních úloh v rodině se změnil, na ženy jsou již desítky let kladeny vysoké nároky. Mají být perfektními matkami a manželkami, skvělými kuchařkami a angažovanými zaměstnankyněmi či podnikatelkami. S tím jde ruku v ruce ztráta mužského privilegia a povinnosti postarat se o svoji rodinu. Za to se očekává podíl mužů na péči o děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.