MD: Ministr dopravy v EU uhájil silné kompetence národního železničního regulátora

11.10.2013 11:45

Rada ministrů dopravy EU se na čtvrtečním zasedání v Lucemburku shodla na nové směrnici o bezpečnosti železnic, která je součástí takzvaného 4. železničního balíčku. Ministrovi dopravy se na jednání podařilo uhájit silné kompetence národního regulátora, kterým je v případě ČR Drážní úřad. Ten bude moci i nadále pro vnitrostátní dopravu vydávat železničním podnikům bezpečnostní certifikát.

MD: Ministr dopravy v EU uhájil silné kompetence národního železničního regulátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Návrh směrnice, o níž bude dále Rada jednat s Evropským parlamentem, zavádí pojem "zamýšlené území působnosti", kdy se v případě zájmu o přepravu ve dvou a více členských státech železniční podnik obrací s žádostí o vydání certifikátu na Evropskou železniční agenturu (ERA). V případě, že železniční podnik hodlá působit výhradně vnitrostátně, obrací se s žádostí o vydání bezpečnostního certifikátu na místně příslušný vnitrostátní bezpečnostní orgán a ten posoudí splnění požadavků vnitrostátních předpisů. Železniční podnik, který má zájem o vnitrostátní přepravu, se může obrátit i na ERA namísto národního regulátora.

Tématem jednání ministrů dopravy EU byla i práva cestujících v letecké dopravě. Ministr dopravy Zdeněk Žák v této debatě razantně prosazoval ochranu zákazníků v letecké dopravě. Přístup ke kompenzacím cestujících ale podle něj musí být racionální. "Cílem je především pasažér, a to aby se dostal do svého cíle. Nechceme jen odškodňovat, ale spíše zajistit, aby vše fungovalo. Systém musí být vyrovnaný a pružný vzhledem k trhu. Nemůžeme se vracet do evropského pravěku," uvedl Žák.

V rámci diskuze o nařízení o agentuře GSA (Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém) sídlící v Praze bylo na jednání Rady zajištěno, že dojde k navýšení počtu odborného personálu a příslušných finančních prostředků pro GSA. Agentura, která už déle než rok úspěšně funguje z pražské centrály, je jedna z mála agentur EU, jejíž rozpočet roste a také zvyšuje počet zaměstnanců. Jedná se tedy o prioritu EU i České republiky dále ji podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…