MF: Návrh novely o daních z příjmů podpoří živnostníky a jejich rodiny

16.05.2014 20:18

Ministerstvo financí předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona o daních z příjmů. Jedním z opatření, které ministerstvo v novele navrhuje, je opětovné zavedení možnosti uplatnit slevu na dani na manželku ve výši 24 840 Kč a první vyživované dítě ve výši 13 404 Kč, na druhé a další dítě navrhuje slevu ve výši 14 604 Kč pro živnostníky, kteří využívají výdajové paušály.

MF: Návrh novely o daních z příjmů podpoří živnostníky a jejich rodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Navržené opatření odstraní diskriminaci rodin živnostníků s dětmi využívajících výdajové paušály a v souladu s programovým prohlášením vlády podpoří rodiny s dětmi.

Současná zákonná úprava, kterou prosadila minulá vláda, je diskriminační vůči rodinám drobných podnikatelů s dětmi. Nelze podle ní uplatnit slevu na dani na manželku a daňové zvýhodnění na vyživované dítě, pokud poplatník používá výdajové paušály. Ministerstvo financí proto v novele zákona o daních z příjmů vyhovělo opakovaným žádostem těchto poplatníků a v zájmu podpory rodin s dětmi navrhuje toto diskriminační opatření odstranit. Místo toho navrhuje, aby poplatníci, kteří uplatní výdaje paušálem, nemohli uplatnit slevu na dani na poplatníka.

Ministerstvo financí vítá celospolečenskou diskusi ohledně navrhované úpravy v rámci právě probíhajícího vnějšího připomínkového řízení a výsledky získaných podnětů budou zohledněny v návrhu novely zákona o daních z příjmů, který bude v červnu 2014 předložen vládě a parlamentu do jednotlivých výborů k diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…