MF: Změny ve vedení společností ČEZ, MERO a ČEPRO

27.06.2014 22:30

Ministerstvo financí, které vykonává akcionářská práva České republiky ve společnostech ČEZ, MERO a ČEPRO, dnes rozhodlo o změnách v dozorčích radách těchto společností.

MF: Změny ve vedení společností ČEZ, MERO a ČEPRO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ČEZ

Řádná valná hromada společnosti ČEZ schválila účetní závěrku a rozdělení zisku společnosti podle návrhu představenstva za rok 2013. Dále byla schválena změna stanov společnosti, která reflektuje na novou soukromoprávní úpravu podle občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.

Došlo k obměně dozorčí rady společnosti, do níž bylo nově jmenováno sedm členů: Jiří Tyc, Lubomír Charvát, Jiří Borovec, Zdeněk Černý, Lukáš Wagenknecht, Vladimír Vlk a Petr Blažek. Počet členů dozorčí rady zůstal nezměněn na dvanácti. V dozorčí radě zůstali čtyři členové jmenovaní za zaměstnance a Václav Pačes.

Tato změna má za cíl zvýšit efektivitu kontrolních mechanismů v rámci hospodaření společnosti a zajistit tak její budoucí rozvoj a stabilitu. Noví členové dozorčí rady byli pečlivě vybíráni na základě jejich odborných znalostí a rovněž úspěšně prošli Vládním výborem pro personální nominace.

MERO

U dozorčí rady společnosti MERO došlo k zeštíhlení počtu členů z osmi na pět. V dozorčí radě jsou čtyři členové za akcionáře a jeden za zaměstnance. Nově byli do dozorčí rady zvoleni: Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Stanislav Bruna.  

ČEPRO

U dozorčí rady společnosti ČEPRO došlo k zeštíhlení počtu členů z osmi na pět. V dozorčí radě jsou čtyři členové za akcionáře a jeden za zaměstnance. Nově byli do dozorčí rady zvoleni: Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Roman Vaigel.

Hlavním úkolem nových členů dozorčích rad společností MERO a ČEPRO bude především hledání synergií mezi těmito společnostmi a nastavení nové strategie fungování.

Ministerstvo financí chce, aby se noví členové společností zaměřili především na hospodaření a jejich další rozvoj.

Dnešní rozhodnutí valných hromad navazují na již dříve pronesená slova ministra financí Andreje Babiše, který zdůraznil, že bude chtít, aby stát aktivně vykonával akcionářská práva prostřednictvím zástupců v dozorčích radách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…