MŠMT: Předškolní vzdělávání je jednou z priorit

07.09.2013 6:42

Větší důraz na kvalitu předškolního vzdělávání je jednou z priorit MŠMT i ve strategickém výhledu do roku 2020. Přesto, že ministerstvo školy nezřizuje, snaží se hledat způsob, jak předškolákům pomoci. Kromě metodického vedení proto vyčlenilo peníze na logopedickou péči, v jednání je nasměrování části evropských peněz na výstavbu nových školek v oblastech, kde současné kapacity nepostačují.

MŠMT: Předškolní vzdělávání je jednou z priorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys

Předškolní výchova a vzdělávání je v České republice dlouhodobě na velice vysoké úrovni. Nastavení vzdělávacího programu probíhá pravidelnou revizí za účasti odborníků z praxe, vloni vstoupily v platnost Konkretizované očekávané výstupy (KOV), a ministerstvo vydalo také Desatero pro rodiče dětí předškolního věku.

 Jelikož předškolní vzdělávání není povinné, pro rodiče může být toto doporučení metodickou pomůckou, co všechno by mělo dítě v uvedeném věku znát a umět, i když nenavštěvuje mateřskou školu. Pro ředitelky mateřských škol vydalo MŠMT Doporučení k přijímání dětí do MŠ. Na logopedickou prevenci vyčlenil letos úřad 10 milionů korun.

 Ministerstvo školství se také snaží co nejvíce podporovat i alternativy k běžným mateřským školám, finančně podporuje soukromé, firemní i univerzitní mateřské školy zapsané v školském rejstříku, na základě pokusného ověřování připravuje metodický materiál s doporučujícím postupem pro zřizování, provoz a vzdělávání v  lesních třídách integrovaných do mateřské školy v rámci současné legislativy.

 Nad dalším směrováním předškolního vzdělávání v České republice bude odborná veřejnost diskutovat nejblíže na konferenci s názvem Inovace v předškolním vzdělávání , která se uskuteční 18. října 2013 v budově MŠMT. Jejím cílem je také informovat odbornou veřejnost o nových záměrech a možnostech vedoucích k následné inovaci v oblasti předškolního vzdělávání u nás i v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…