MSp: Ministryně spravedlnosti podala stížnost pro porušení zákona v případu Bárta a Škárka

22.08.2013 21:49

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala stížnost pro porušení zákona v případu obviněných Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

MSp: Ministryně spravedlnosti podala stížnost pro porušení zákona v případu Bárta a Škárka
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Rozhodla se tak na základě podnětu předsedy Městského soudu v Praze, jenž v souladu se zákonem o soudech a soudcích po jeho vyhodnocení předložil původní podnět předsedy Obvodního soudu pro Prahu 5, který zpracoval předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 5 Mgr. Jan Šott. O podnětu nyní bude rozhodovat Nejvyšší soud České republiky.

Ministryně spravedlnosti podala stížnost pro porušení zákona z judikatorních důvodů, neboť pociťovala potřebu do budoucna vyřešit řadu právních otázek.

Zejména se jedná o problematiku způsobu vedení soudního procesu za účasti médií (tzv. on-line přenosy). Dále o účelnost vrácení věci odvolacím soudem soudu prvního stupně za situace, v níž soud prvního stupně neměl žádný prostor k novému a jinému posouzení a rozhodnutí ve věci, neboť byl plně vázán názorem odvolacího soudu, tj. zastavit trestní stíhání obviněných. A v neposlední řadě o přípustnosti či nepřípustnosti trestního stíhání poslance či senátora za jinak protiprávní jednání, kterého se dopustí na půdě Parlamentu ČR.

Akademický výrok Nejvyššího soudu ČR ve věci by měl podle ministryně spravedlnosti judikatorní přínos pro budoucí rozhodovací praxi státních zástupců a soudů. I případné konstatování Nejvyšším soudem ČR, že zákon byl porušen ve prospěch obviněných a stížnost pro porušení zákona je důvodná, však nemůže zhoršit jejich postavení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.