Mádlová (ANO): Vláda chce šetřit pouze na občanech České republiky, ne na sobě

04.04.2023 13:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládě Petra Fialy a šetření státních výdajů.

Mádlová (ANO): Vláda chce šetřit pouze na občanech České republiky, ne na sobě
Foto: plzeň.cz
Popisek: Ivana Mádlová

VLÁDA PŘI ŠKRTECH ZAPOMNĚLA NA SEBE

„Musíme šetřit.“ „Připravujeme úsporná opatření.“ „Musíme snížit deficit státního rozpočtu.“ Ano, to nyní slýcháme od vládních politiků každý den. Zejména pak od ministra financí Zbyňka Stanjury. Nic, s čím by se nedalo souhlasit. Jak ale vláda v praxi přistupuje k úsporám? Místo toho, aby šetřila na sobě a svém aparátu, tak šetří na občanech této země! A neštítí se sáhnout na příjmy - seniorů, matek samoživitelek, nebo obecně rodin s dětmi.

Kde chce vládat ušetřit peníze?

  • Snížení valorizace důchodů retroaktivně za ve stavu legislativní nouze
  • Zrušení podpory stavebního spoření
  • Zrušení proplácení prvních 3 dnů nemoci (karenční doby). Odpovědnost za pracovní neschopnost je přece na Praktických lékařích.
  • Zrušení školkovného
  • Zvýšení daně z nemovitosti
  • Zrušení výhodných státních půjček na bydlení pro mladé rodiny
  • Možné zrušení výchovného nedávno schváleného
  • Rušení poboček České pošty v masovém měřítku, často nelogicky
  • Snížení platů vybraných skupin pedagogických pracovníků

Vláda šetří na občanech, kde může. Bere jim peníze, přístup ke službám České pošty, zvyšuje nedostupnost bydlení. Odmítají na náš návrh valorizovat rodičovskou a odmítli si na náš návrh také zmrazit platy. Vše dělají až pod tlakem veřejnosti. Rozdělují společnost tím, že nespokojeným rozdávají nálepky a lynčují ty, kteří si snad dovolí vyjádřit veřejně opačný názor. Veřejnost se naprosto legitimně ptá, proč rušíme pobočky České pošty na českém venkově a proč máme přijímat všechna tato asociální opatření, když na Ukrajinu pak posíláme zbraně a další pomoc za desítky miliard korun! Vláda přece musí zajistit svým občanům takové podmínky, aby ti pak mohli pomáhat válečným uprchlíkům.

Proč vydává Úřad vlády na poradce a další zaměstnance každým rokem více na platy poradců? Vloni to bylo 145 mil. Kč. Proč roste počet politických náměstků - mnohdy trafikantů vládních stran - napříč všemi rezorty? Proč nemáme na stole plán propouštění státních úředníků, kteří sedí na ministerstvech? Protože vláda odmítá šetřit sama na sobě. Vybrala si raději šetření na občanech této země. Zřídili si nové ministerské posty, které stojí desítky milionů korun ročně. Mají ministryni pro vědu a výzkum, která sama nikdy žádný výzkum nerealizovala, ani nepůsobila v žádné vědecké instituci. Mají ministra pro legislativu a přes to v Poslanecké sněmovně klíčové změny tlačí na sílu ve stavu legislativní nouze a budou teď čelit ústavní žalobě. Mají ministra pro evropské záležitosti, který je tak neviditelný, že jsem zapomněla jeho jméno.

Aby vláda našla pochopení u občanů v otázkách velkých škrtů, měla by nejdříve ukázat, že začala u sebe. A to rozhodně neprokázala. Má kde šetřit. Může zrušit zbytečné ministerské posty, snížit počet svých poradních orgánů, politických náměstků, vládních zmocněnců. Zmrazit si vlastní platy. Chtějí ale šetřit pouze na občanech České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…