Majerová (Trikolora): Sudetští Němci nejsou naši krajané

29.05.2023 13:07 | Tisková zpráva

Stanovisko Trikolory k vystoupení ministra Beka na sjezdu landsmanšaftu.

Majerová (Trikolora): Sudetští Němci nejsou naši krajané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

Ministr školství Mikuláš Bek se dočkal velké chvály na sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu za výroky o vzájemném usmíření a nutnosti na něm dále pracovat.

Ministrovy výroky nesdílíme. Tečku za minulostí česko-německých vztahů, včetně problematiky sudetských Němců, udělala Česko-německá deklarace v roce 1997.

Trikolora neví, jaké usmiřování má ministr Bek na mysli. Sudetští Němci se jako Hitlerova pátá kolona rozhodující měrou podíleli na zničení Československé 1. republiky, která byla ostrůvkem demokracie v moři autoritářských či přímo fašistických režimů. Sudetští Němci se po celý čas okupace podíleli na útlaku českého národa, ostatně vrcholný představitel okupační správy K. H. Frank pocházel z jejich řad. Žádné „usmiřování“ na tom nemůže nic změnit.

Poválečné vysídlení sudetských Němců z území Československé republiky bylo důsledkem jejich nepřátelských postojů vůči českému obyvatelstvu a republice jako celku. Stali se převážně občany Spolkové republiky Německo. Jejich potomci žádnými našimi krajany proto nejsou. Nazývat je tak, je stejným pokusem o přepisování historie, jakého se dopustil Petr Pavel obviněním našich předků z páchání zločinů v době německé okupace.

Trikolora proti takovému žonglování s historickými fakty protestuje a považuje za velmi nevhodné, aby česká vláda udržovala oficiální kontakty se sdružením, jehož cílem byl ještě nedávno návrat majetku odsunutým sudetským Němcům.

Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…