Mánek (ANO): Město před sociálními problémy nezavírá oči

30.08.2019 20:46

Jablonec nad Nisou bude spolupracovat s vládní agenturou na řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách. Za tímto účelem dnes primátor Milan Kroupa podepsal Memorandum o spolupráci formou vzdálené dílčí podpory mezi statutárním městem Jablonec nad Nisou a Odborem pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR (Agentura pro sociální začleňování).

Mánek (ANO): Město před sociálními problémy nezavírá oči
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

„Situace v sociální oblasti je v Jablonci díky intenzivní sociální práci poměrně stabilizovaná. Máme však určité rezervy, například v oblasti bydlení,“ říká náměstek primátora David Mánek. „Nezavíráme před tím oči a chceme se zaměřit na lokální riziková místa. Podpisem memoranda chceme využít zkušeností Agentury pro sociální začleňování z dalších měst. Jsme si ale vědomi specifik, která naše město má. Tím zásadním je, že v Jablonci nad Nisou lze hovořit o dílčích objektech, které nesou punc sociálního vyloučení, samotné lokality se definují hůře.“ dodává Mánek.

Aktuálně najdeme na území města sedm lokalit, které nesou parametry možného sociálního vyloučení a devět takzvaně rizikových lokalit. V praxi jde o objekty, které v minulosti město odprodalo soukromým majitelům, kteří se zaměřují na poskytování bydlení sociálně slabším osobám a zároveň neinvestují peníze zpět do svého majetku. Nájemné zde navíc bývá neúměrně vysoké technickému stavu bytu.

V těchto lokalitách se zpravidla koncentruje větší počet osob žijících v obtížné sociální situaci, často provázené dlouhodobou nezaměstnaností, exekucemi a nemožností získat standardní bydlení. Dle kvalifikovaného odhadu jde celkem o 552 lidí. Mezi problémové lokality patří i ubytovny. Na území Jablonce se v současné době nachází devět ubytoven, které mají schválený provozní a hygienický řád, což ubytovaným umožňuje pobírat dávky hmotné nouze.

Odbor sociálních věcí Magistrátu města Jablonec nad Nisou zmapoval sociálně vyloučené lokality v obci. Vlastní analýzu pak vypracovala i vládní agentura. Jejich výstup bude předmětem dalších setkání. „Výstupem spolupráce pak budou doporučení agentury směrem k městu, jak by mělo postupovat v práci se stávajícími sociálně vyloučenými lokalitami a jejich obyvateli a jaká udělat preventivní opatření, aby ve městě nevznikaly nové rizikové lokality,“ dodává vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová.

„V současné době na magistrátu probíhá úprava pravidel pro přidělování městských bytů, na které se bude podílet i Agentura. Dále se chceme zaměřit na oblast předlužení, která je s otázkou bydlení úzce spojena. Všechny návrhy budeme připravovat společně s klíčovými odbory magistrátu a vedením města, s cílem nastavit taková opatření, která budou reagovat na skutečné problémy obyvatel. Do jejich přípravy chceme zapojit i poskytovatele sociálních služeb na území města, kteří hrají při řešení jednotlivých sociálních problémů důležitou roli,“ uzavírá za vládní agenturu ředitel odboru David Beňák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…