Marek Rojíček: Současná mimořádná situace prokázala skutečnou hodnotu kvalitních dat o obyvatelstvu

05.06.2020 13:43

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 5. června 2020 k návrhu zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 o státní statistické službě.

Marek Rojíček: Současná mimořádná situace prokázala skutečnou hodnotu kvalitních dat o obyvatelstvu
Foto: ČSÚ
Popisek: Předseda ČSÚ Marek Rojíček

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci. Zcela podporuji všechno, co zmínila paní ministryně v úvodním projevu. Chtěl bych podotknout, že současná mimořádná situace prokázala skutečnou hodnotu kvalitních dat o obyvatelstvu včetně údajů o počtu a rozmístění slabších skupin, které se reálně neobejdou bez naší pomoci.

Připravované sčítání tvoří nezbytný základ této demografické statistiky pro řadu dalších let. Rovněž koncept sčítání prostřednictvím internetu, na který klademe důraz, se ukazuje jako správný. I díky současné situaci stále více a více lidí spoléhá a aktivně využívá on-line technologie. Doufáme také, že bude pokračovat trend propojování různých administrativních zdrojů a registrů, kde hraje státní statistická služba nezastupitelnou roli.

Jsem také velmi rád, že v zákoně navržený způsob sčítání nalezl podporu mezi zákonodárci, a že se debata soustředila pouze na obsah otázek. Výsledek této debaty Český statistický úřad zcela respektuje a aktivně se podílel na přípravě příslušného legislativně technického návrhu v usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj číslo 177. Jenom bych chtěl ještě podotknout, že i návrh pana poslance Kotena byl obsahově shodný, nemáme s ním problém. Jediný problém byl legislativně technický, protože pokud by byl přijat, znamenalo by to, že by se dobrovolně vyplňovala národnost a údaj o mateřském jazyce, nikoliv národnost a náboženská víra nebo vyznání.

V tuto chvíli děkuji za vaši pozornost. Jsem připraven případně reagovat na nějaké další podněty. Děkuji.

Marek Rojíček je předseda ČSÚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…