Martan (SPO): Setkání k uctění obětí a hrdinů za německé nadvlády

06.05.2018 16:50

Ve Čkyni se 5. května 2018 sešli občané u Památníku na náměstí a položili věnce k 73. výročí osvobození naší vlasti.

Martan (SPO): Setkání k uctění obětí a hrdinů za německé nadvlády
Foto: archiv
Popisek: Petr Martan

Ve stejný den v roce 1945 se v těchto místech shromáždili občané a členové partyzánských skupin. Došlo ke střetu se zuřivými Němci, kteří stříleli do lidí. Na místě zůstali ležet těžce ranění Václav Chlada a Václav Martan, dále byli lehce raněni Alois Henzelín a Karel Nový. Toto byli veškeré oběti květnového občanského odporu a partyzánských skupin Šumava II. a Niva, přičemž V. Chlada následně zemřel.

Německá nadvláda a protektorátní zřízení si v obci Čkyně a přilehlých osadách vyžádala mnoho obětí: čtrnáct židovských občanů bylo usmrceno v koncentračních táborech, jeden občan popraven, čtyři občané byli vězněni v koncentračních táborech, osm občanů bylo vězněno za protiněmecké aktivity či za přechovávání nadlimitního množství potravin v domácnosti.

Pietní akce měla připomenout, že Čkyně byla osvobozena Americkou armádou dne 6. května 1945 a že Československo bylo osvobozeno sovětskou a americkou armádou. Věnce položili a zdravice přednesli: místostarosta obce Čkyně Jaromír Kainc; podplukovník Vojtěch Plesník - předseda Sdružení válečných veteránů Jihočeského kraje, předseda jednoty Československé obce legionářské Vimperk a rytíř dělostřelectva.

Vděk patří všem

Spolupořadatel akce a zastupitel obce Petr Martan v projevu uvedl, že před 73. léty bylo osvobozeno celé české území sovětskou a americkou armádou. V posledních letech z důvodu politické nenávisti k Ruské federaci se zmiňuje pouze Americká armáda - je to však neúcta pro 144 000 vojáků z tehdejšího Sovětského svazu, kteří položili životy na území Československa. Bez nich by nebylo ani osvobození Čkyně Americkou armádou (116 padlých) a současnou úřední úřední řečí by byla němčina a děti ve škole by "hajlovali" při zahájení každé hodiny, jako tomu bylo 6 let ve čkyňské škole. Znám občany, kteří ještě dnes prožívají trauma při vzpomínce na některé horlivé české kantory, kteří řvali na děti: "Zvedni pořádně tu pracku, nebo tě jí urazím".

Petr Martan

  • SPOZ
  • Bez politické příslušnosti
  • zastupitel obce

Česká identita opět v ohrožení

Naše národní identita je zeslabována multikulturní politikou Evropské unie, kterou určuje hlavně Německo. Mezi poslední projev patří "Nařízení EU o ochraně osobních dat". Dle něho mají být nepřístupné archivní dokumenty po dobu 100 let. Tímto mám vezmou možnost přístupu k velké části českého národního písemnictví a ve státních archivech bude možné číst jen spisy starší r. 1918, které jsou jen v němčině (do té doby jediná úřední řeč). My, Češi, jsme byli poněmčováni 300 let a dalších 6 let za Protektorátu Böhmen und Mahren. Teprve nedávno v Národním archivu jsem se dopátral po soudním spisu z r. 1943, kterým byl Miroslav Knotek ze Spůle odsouzen německým protektorátním soudem. Nikomu nic neudělal, jen vlastnil pistoli a za to mu byla sťata hlava.

Historické dokumenty musí zůstat lidem veřejně přístupné jako doposud a jakékoliv ukrývání historie na 100 let musíme odmítnout. Právě dnes - v roce stého výročí vzniku samostatné republiky a české řeči jako úřední - je potřeba znovu bojovat za zachování české identity.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…