Martan (SPOZ): Nové sousoší ve Čkyni a jeho promlouvání k dnešku

02.11.2018 6:35

Součástí piety a oslavy 100 let od konce 1. světové války a vzniku české státnosti ve Čkyni u Vimperku bylo znovu-odhalení sousoší v životní velikosti, které znázorňuje ruského, italského a francouzského legionáře.

Martan (SPOZ): Nové sousoší ve Čkyni a jeho promlouvání k dnešku
Foto: archiv
Popisek: Petr Martan

Sochy se zpravidla odhalují jednou za 100 let a na místě zůstávají po staletí. Toto však neplatilo pro Čkyni. Roku 1933 byl ve Čkyni na náměstí postaven Památník padlých a na jeho střeše umístěno sousoší postav ruského, francouzského a italského legionáře. Dali jej postavit čkyňští občané z vděčnosti těm, kteří umírali v cizích zemích pro vznik svobodné Československé republiky.

Netrvalo dlouho a tyto posvátné symboly nám zničili a ukradli Němci. Nařízením protektorátní moci r. 1940 došlo k odstranění sousoší a dalších památných výzdob legionářských. Památník byl Němci očesán zvenku i zevnitř. Ztráta těchto národních symbolů nám měla vzít českou identitu, ponížit a uvolnit cestu k opětovnému poněmčování. Legionářské symboly spolu s jezdeckou sochou T.G. Masaryka a s další výzdobou tehdy zničenou, mělo nejméně miliónovou hodnotu. Německo zničilo, ale dnes zaplatila Obec Čkyně a Československá obec legionářská.

Umístění sousoší na střeše památníku - za nemalé veřejné finance - jen pro zkrášlení se někomu může zdát jako zbytečný luxus a namítnout, že by bylo lépe odhalovat sochy se symboly, které reagují a promlouvají k současnosti.

Dílo a jeho vyjádření můžeme vnímat dvěma pohledy

Jeden je oslavně-pro-legionářský a pro vznik české státnosti. Druhý pohled není oslavný a nese tragický příběh čkyňského sousoší z doby německé nadvlády. Je tím silnější a má rozměr - z historie se poučme pro dnešek. Takto vnímáno má připomínat, abychom nedopustili zpochybňování a relativizaci tehdejší německé agrese na českém národu; abychom si toto sousoší či jiné národní symboly v budoucnu již nenechali vzít a bránili je, pokud by přišlo jejich ohrožení. Dílo k nám promlouvá, abychom nehrbili hřbety před velkými státy a zachovali si národní stát, identitu a svébytnost uprostřed Evropské unie a multikulturní Evropy.

Vlastenecké symboly musí zůstat národu

Přejme novému sousoší, ať zůstane uctíváno jeho historické vyjádření, které nepřestane být vyslovováno a vnímáno, aby ústřední postava ruský legionář nedopadl stejně česky nevděčně, jako se stalo s ruským rudoarmějcem se samopalem a šeříkem v ruce. Vlastenecké symboly musí zůstat dle příslušné historické skutečnosti zachovány. A to bez výjimky pro toho či onoho strategického partnera.

Neosočovat kolektivně Němce - ale nezastírat jejich národní odpovědnost

Český národ nese odpovědnost za existenci totalitního režimu let 1948-1989 a to nelze zjednodušit na frázi, že vše způsobili komunisté, kterých bylo několik procent obyvatel (volilo je většinou 99 % obyvatel).

Německý národ nese odpovědnost za režim let 1936-1945 a nelze to zjednodušit na frázi, že to způsobili fašisté (v Německu nebyla fašistická strana) a nacisté - tedy členové strany NSDAP - kterých bylo několik procent obyvatel (volilo je většinou 90 % Němců).

Každý národ je dědicem své historie a za činy svých předchůdců nese důsledky. Proto je správné označovat příslušníky národa a ne členy politických stran jako jediné odpovědné za činy a oběti.

Petr Martan

Převzato z profilu.

Petr Martan

  • SPOZ
  • Bez politické příslušnosti
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.