Mašek (ANO): Ministr Válek je za tento nejen evropský chaos spoluzodpovědný

07.02.2023 11:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výzvě Aleny Schillerové (ANO) k rezignaci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Mašek (ANO): Ministr Válek je za tento nejen evropský chaos spoluzodpovědný
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Zdravím všechny,

včera vyzvala naše předsedkyně klubu Alena Schillerová ministra zdravotnictví Vlastimil Válek k rezignaci, protože svou funkci dlouhodobě nezvládá, což je prostě fakt.

Na to se opět ozval tweetem pan Kalousek cituji: „Potíže s léky mají všechny země v Evropě a český ministr zdravotnictví si ve srovnání s ostatními ministry v EU vede velmi dobře. atd.“

Na to jsem mu dopověděl také tweetem: „Problémy od léta, první schůzka s distributory a výrobci léků až v polovině prosince. Léky maminky kupují pro děti za hranicemi. To je v hodnocení M. Kalouska: vede si velmi dobře. Můj dodatek: ostatně jako celá vláda.“

To myslíte jako vážně?

Věnujte se financím, ale ne zdravotnictví, jako chápu, že je Válek Váš kamarád z vaší doplňkové koaliční strany, ale vše má své meze.

To, že se momentálně ministr snaží sehnat co se dá, kde se dá, beru. Ale to, že ten problém vznikl v průběhu minulého roku, a to, že za to nese nejen na národní, ale celoevropskou zodpovědnost (půlroční předsednictví), je snad jasné všem. 

Válek předsedal všem ministrům zdravotnictví ... a co se stalo za jeho předsednictví?

Mezinárodní disharmonie jako hrom.

Vše je stejné jako za Covidu. Každý si jede sám na sebe.

A místo toho, aby to v počátcích hned vyhodnotil a na úrovni EU korigoval, nic se nedělo.

Tak pane Válku, neudělal jste NIC, a to ani na národní úrovni.

Z webu Politico - 29. LEDNA 2023 - Jak vlády reagují?

Některé země brzdí vývoz, aby ochránily domácí dodávky.

V listopadu řecký lékový regulátor rozšířil seznam léků, jejichž další prodej do jiných zemí – známý jako paralelní obchod – je zakázán.

Rumunsko dočasně zastavilo vývoz některých antibiotik a léků proti bolesti pro děti.

Belgie zveřejnila dekret, který úřadům umožňuje v případě krize vývoz zastavit. Německá vláda zvažuje zmírnění požadavků na zadávání veřejných zakázek, které v současnosti nutí zdravotní pojišťovny nakupovat léky tam, kde jsou nejlevnější.  Díky novému zákonu by nakupovali léky od více dodavatelů, včetně těch dražších, aby byly dodávky spolehlivější.

V Německu zašel prezident Německé lékařské asociace tak daleko, že vyzval k vytvoření neformálních „bleších trhů“ s léky, kde by lidé mohli dávat své nepoužité léky pacientům, kteří je potřebovali.

A ve Francii a Německu začali lékárníci vyrábět své vlastní léky – i když to pravděpodobně nebude mít velký vliv, vzhledem k rozsahu nedostatku.

Nizozemsko nedávno zavedlo zákon, který prodejcům ukládá povinnost uchovávat zásoby na šest týdnů, aby překlenuly nedostatek, a ve Švédsku vláda navrhuje podobná pravidla.

Výbor vedený lékovým regulátorem EU, Evropskou lékovou agenturou (EMA), doporučil, aby byla pravidla uvolněna, tak, aby lékárny mohly kromě jiných opatření vydávat pilulky nebo dávky léků individuálně.

Pan Válek je za tento ... nejen evropský chaos spoluzodpovědný, tedy rezignace na funkci je jistě na místě.

Místo toho na konci listopadu pochvala od Petra Fialy na bilanční rezortní schůzce s předsedou vlády. Zřejmě jej tedy vyhodnotil jako nadstandardního ministra své vlády.

No, a pak si jednu nedej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice