Mašek (ANO): Po třech letech zrovna na počátku volební kampaně? Vznikne kočkopes

03.02.2021 18:06

Komentář na facebookovém profilu k rozhodnutí Ústavního soudu.

Mašek (ANO): Po třech letech zrovna na počátku volební kampaně? Vznikne kočkopes
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Zdravím všechny.

Tak pan Rychetský a spol. to rozsvítili. Když pominu aktivní účast pana Rychetského před 20 lety na přijetí volebním systému, který teď mění, nemohu než nezmínit i odlišné stanovisko ústavních soudců Ludvíka Davida, Jaroslava Fenyka, Josefa Fialy a Radovana Suchánka k nálezu sp. zn. Pl. ÚS 44/17 :

Nesouhlasíme s výrokem nálezu ani s jeho odůvodněním, pročež k němu zaujímáme podle § 14 zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o Ústavním soudu“) toto odlišné stanovisko:

Ústavní soud dnes zrušil podstatná ustanovení volebního zákona, která stanoví způsob přepočtu hlasů na mandáty. Bez nich výsledky voleb do Poslanecké sněmovny nelze zjistit. Učinil tak více než tři roky poté, co mu byl návrh na zrušení těchto ustanovení předložen, a dokonce teprve poté, co byly volby již vyhlášeny rozhodnutím prezidenta republiky vydaným dle čl. 63 odst. 1 písm. f) Ústavy České republiky (dále jen „Ústava“) [č. 611/2020 Sb.].

Podle našeho názoru tím plenární většina významně zasáhla do procesu přípravy voleb jak na úrovni politických stran a politických hnutí, tak na úrovni volebních orgánů, a vystavila občany – v době nouzového stavu – bezprecedentní nejistotě, zda se podaří během krátké doby v Parlamentu přijmout novou zákonnou úpravu pravidel pro volbu jeho první komory.

Jen pro srovnání: tzv. velký volební nález (sp. zn. Pl. ÚS 42/2000), jímž byla zrušena podstatná část volební reformy zavedené zákonem č. 204/2000 Sb., byl přijat za půl roku po vstupu zákona v platnost, resp. po jeho napadení před Ústavním soudem, a přitom rok a téměř pět měsíců před volbami. Oproti tomu jsme dnes – nikoli vinou navrhovatelky – v situaci, kdy „čas vypršel“.

No a jak z toho ven. Po třech letech zrovna na počátku volební kampaně?

Takže se bude jednat v legislativní nouzi a vznikne kočkopes co bude mít šanci projít sněmovnou a senátem....jinak jsou ohrožená základní občanská práva všech. ....

Z rozhodnutí Ústavního soudu mimo jiné vyplývá, že volby se tady už devatenáct let konají v rozporu s Ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…