Mašek (ANO): Tak Vítku, už nastal čas!

01.10.2023 18:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k šifrovanému telefonu ministra vnitra Víta Rakušana

Mašek (ANO): Tak Vítku, už nastal čas!
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Tak tady je výběr z hroznů. K čemu přesně jste potřeboval šifrovaný telefon?

Jak jsem řekl, snažili jsme se všemi způsoby chránit naši komunikaci před odposlechy ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, a to hlavně v citlivé době mezi parlamentními volbami a vznikem vlády. Osobně si myslím, že dostatečně bezpečné jsou i aplikace jako třeba Signal, kterému jsem nakonec dal přednost i proto, že jeho používání je jednodušší, má ho řada lidí a nemusel jsem s sebou nosit dva telefony. Ale ty obavy z odposlechů jsem chápal.

Loni jste mi odepsal, že jste šifrovaný telefon nikdy nepoužil. K čemu vám tedy byl? Nedává příliš smysl pořídit si poměrně drahé zařízení a nepoužívat je.
Já jsem potřebu volat ze šifrovaného telefonu neměl, pokud jsem potřeboval s kolegy v té době interně komunikovat, volil jsem rozhovor mezi čtyřma očima nebo přes Signal.

Rakušan používal šifrovaný telefon. Má stejný přístroj jako Redl z Dozimetru. Po kauze Dozimetr jste panu Gazdíkovi doslova radil, „ať šifrovaný telefon rozkope a vyhodí z okna“. Proč jste to samé neudělal s tím svým a na počátku neuvedl, k čemu a proč jste jej vlastnil a používal?

Řekl jsem to v určité nadsázce a naštvání.
Problém totiž není v tom, jaký telefon nebo aplikaci člověk má, ale to, s kým a o čem jejich prostřednictvím mluví.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Můžete říct, kolik jste za šifrovaný telefon platil a jak často? Můžete prokázat, že jste za jeho nákup a aplikace CryptoCult zaplatil? Můžete předložit doklad o úhradě, stejně tak doklady o následných platbách?
Neplatil jsem nic. Telefon jsem dostal od Polčáka a informace, kolik ho to stálo, nemám. Předpokládám, že kdyby chtěl, abych se na nákladech podílel, řekl by mi to.

Můžete uvést, s kým konkrétně jste přes CryptoCult komunikoval, a můžete uvést, zda některé z vašich kontaktů dnes v kontextu všech událostí vnímáte jako problematické?
Já jsem prostřednictvím té aplikace netelefonoval, jak už jsem říkal. Za úplně nejbezpečnější jsem pořád považoval osobní komunikaci nebo jsem si vystačil se Signalem. Několikrát mi jejím prostřednictvím volali moji tehdejší místopředsedové Petr Gazdík a Stanislav Polčák. To rozhodně za problematické nepovažuju.

Kauza Dozimetr
Policie obvinila loni v červnu třináct lidí včetně tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Organizovaná skupina podle vyšetřovatelů obsadila klíčové pozice a ovlivňovala četná výběrová řízení. Ve funkci kvůli kauze skončil i ministr školství Petr Gazdík (STAN), který měl kontakty s jednou z hlavních postav případu, podnikatelem Michalem Redlem. Můžete uvést, zda jste komunikoval s panem Michalem Redlem a o čem konkrétně?
Ne. Pana Redla neznám a nemám na něj telefonní číslo.

Rakušan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…