Mašek (ANO): Takže pane Kalousku, takhle ne

26.07.2022 10:48 | Tisková zpráva

Komentář na facebookovém profilu k zákonnému zdravotnímu pojištění uprchlíků z Ukrajiny.

Mašek (ANO): Takže pane Kalousku, takhle ne
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Zdravím všechny,

Tak zde zveřejňuji odpověď pro Ing. Miroslava Kalouska, který je mimo jiné místopředseda správní rady VZP. Upozornil jsem na to, že až 200 tisícům uprchlíků z Ukrajiny hrozí kvůli neschopnosti pana Rakušana exekuce. Všichni si totiž musí přehlásit nebo odhlásit zdravotní pojištění. Pokud se to nedozví nebo nejsou v ČR, tak se automaticky stanou dlužníky. Důsledek zpackané registrace, kdy nemáme na většinu migrantů validní kontakt a nevíme, kde bydlí a zda jsou ještě vůbec v ČR.

Od jejich příchodu do Česka a získání dočasné ochrany totiž uplyne 150 dnů, což je podle zákonodárců doba, za kterou by si měli najít práci a péči by za ně už nemusel platit stát.

Pro Ukrajince to znamená jediné – musí se sami ozvat pojišťovně a doložit do 8 dnů, zda mají dál nárok na hrazené pojištění, anebo je za ně bude platit někdo jiný.

  • Reakce pana Kalouska: Nevěřím, že tohle píšete Vy, pane doktore. Protože tohle může napsat jenom hajzl a já pořád věřím, že to vy nejste. Tohle je marginální technický problém, snadno řešitelný. Tohle spolu zvládneme za půl hodiny na správní radě VZP. …..

Takže pane Kalousku! nelžete prosím.

Zákon je zákon a není to marginální technický problém. Možná jste takto k zákonům této země přistupovali v dobách svého vládnutí, ale ta doba je pryč.

Zákony musí dodržovat každý občan, firma či organizace včetně zaregistrovaných uprchlíků. Ne že si je někdo ohne tak jak zrovna potřebujete!
Budu zde citovat pana náměstka ředitele VZP pro služby klientům Ivana Duškova z ČT24.

  • Redaktor: „Pokud se někdo dostane na seznam neplatičů, jak budete vymáhat pohledávky, jak k tomu budete přistupovat“
  • Duškov: „Je to naprosto standardní věc jako když se český občan dostane do této situace ... Bude se k němu přistupovat standardně jako ke standartnímu občanovi který to pojistné neplatí. To znamená snažíme se ho vyhledat maximálně jak můžeme a upozornit ho na to a když to nepomůže tak standardně nabíhá vůči pojišťovně dluh a my jako s péčí řádného hospodáře musíme udělat vše pro to abychom ten dluh vymohli.“
  • Redaktor: „Neobáváte se, že řada pohledávek bude nevymahatelných?“
  • Duškov: „My se k tomu nemůžeme takto stavět. My musíme udělat všechno, proto abychom tu informaci k lidem dostali a v případě že to nezabere, tak se budeme chovat tak standardně jako se chováme ke všem ostatním. Je to rovnoprávný pohled na všechny naše klienty VZP.“

Takže suma sumárum. Ještě jednou pro pana Kalouska je to tak ze zákona a není to marginální technický problém. To už byste měl vědět. A jsem zvědav, jak to budou exekutoři vymáhat.

To že v tom má pan Rakušan od začátku bordel, na to upozorňuji od počátku.

  • Nevíme, kde migranti bydlí.
  • Nevíme, jestli tady vůbec jsou.
  • Nevíme kolik jich tu zůstalo.
  • Nevíme kolik si dojíždí jen pro dávky.
  • A nevíme ani kdy bude databáze propojená v rámci EU, p. Rakušan to slibuje od dubna.

Takže pane Kalousku, nebylo to proti migrantům, není to proti VZP, která se chová dle zákona. Ano je to upozornění na nedostatky v registraci, na které jsme ve výboru pro bezpečnost prokazatelně upozornili již na zasedání výboru 3. a 10. března a pan ministr Rakušan nereagoval. Nyní to přináší komplikace, které zřejmě budeme muset vyřešit ve sněmovně.

Takže vás zdravím a važte svá slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…