Masopust (SPO): Jak to bylo v Číně

13.11.2014 14:17

Od svého návratu z cesty do Číny je prezident Miloš Zeman terčem nejrůznějších útoků. Často zaznívají od lidí, kteří čím méně toho o této cestě vědí, tím více ho kritizují.

Masopust (SPO): Jak to bylo v Číně
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Kupodivu však ještě větší útoky vyvolává jeho interview v Českém rozhlase, kde se provinil tím, že nazval naprosto lingvisticky přesně onu hudební skupinu a citoval i některé výroky jiných českých politiků.

Také tyto výroky najednou povzbudily to, co se stále častěji začíná ujímat v obecném povědomí mimo naše hlavní město – pražskou kavárnu. To je také přesné pojmenování pro často podivné myšlenkové konstrukce, které tato skupina lidí plodí. Jednou vytvoří petici proti Putinovi – jak tomu bylo před nedávnem, nebo před rokem, kdy to bylo proti Zemanovi. Zřejmě mnozí z nich trpí nutkavou potřebou se stále proti někomu, kdo má jiný názor či proti něčemu vymezovat. Jakoby se tito lidé stále potřebovali připomínat a proti někomu bojovat. Přitom jim kupodivu nevadí pokrytectví, na které prezident právě v případě této hudební skupiny poukázal.

Ale k cestě do Číny. Zúčastnil jsem se této cesty stejně jako dalších více než 60 účastníků podnikatelské mise. Bylo pro mě mimořádně zajímavé pozorovat, jak s jakou úctou čínští představitelé Miloše Zemana přijímali.

Také prezident Miloš Zeman zde mnohokrát přesvědčoval své čínské hostitele o vhodnosti užší hospodářské spolupráce mezi našimi a čínskými firmami. Přitom to není vůbec jednoduché, jak si zde někdo myslí. Na čínský trh se chtějí dostat všechny firmy. Tvrdit opak, myslet si snad, že na čínském trhu na nás někdo čeká – to může jen hlupák.

Čína je dnes – v místech, která jsme viděli - velmi vyspělou zemí a její hospodářské úspěchy musí každý rozumný člověk ocenit. Neškodilo by také se zamyslet nad tím, jak se daří v tak velké a lidnaté zemi dosahovat tak dlouhodobého a vysokého hospodářského růstu.

Navštívili jsme např. farmu československo-čínského přátelství. Ano, tato farma se hlásí k Československu, neboť vznikla ještě v padesátých letech, kdy dostala darem z tehdejšího Československa desítky zemědělských strojů a také sem bylo vysláno několik odborníků.

Dnes je to konglomerát několika set firem a vedle zemědělství se věnuje průmyslové výrobě vč. zpracování ropy. Připomíná to trochu naše Slušovice – jen mnohokrát větší. Zaměstnává více než 80 tis. osob. Na místě původní farmy dnes vzniká moderní město a hovoří se o tom, že v budoucnu bude mít až milion obyvatel.

Taková je dnes nová Čína, tempo tamní výstavby je nesrovnatelné.

A kritici Miloše Zemana budou po něm chtít, aby tuto zemi, která se již stala největší světovou ekonomikou, poučoval o tom, jak zde lidé mají žít. Zemi, jejíž historie se začala psát někdy kolem roku 1000 před začátkem letopočtu. Co v té době bylo v Evropě? Kde byly v té době slovanské kmeny, když až 1500 let po začátku čínské historie začaly osídlovat Evropu ?

Co v té době bylo v Praze? Jen prales nebo step? A my těmto lidem budeme vykládat o tom, že mají žít jako my? Nejsme náhodou v tomto ohledu také pokrytci? U nás snad všechno funguje tak, abychom mohli někomu dávat rady?

Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman v Číně udělal pro dobré jméno České republiky víc než kdokoli před ním. Udělal to, co od něho podnikatelé očekávají – otevřel dveře a představil svoji zemi.

To jen závistivci a malí lidé mohou nyní myslet opak.

Jaroslav Masopust, předseda KV SPO Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Zdraví nevzniká v nemocnici

21:10 Ministr Válek: Zdraví nevzniká v nemocnici

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotní prevenci.