Matějka (Svobodní): Byl jsem s ní čtyřiadvacet hodin denně... Souhlasím s eutanázií

21.09.2016 10:12

Komentář na sociální síti Facebook:

Matějka (Svobodní): Byl jsem s ní čtyřiadvacet hodin denně... Souhlasím s eutanázií
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Nevím, možná tím někoho naštvu, ale souhlasím s eutanázií. Můj konec života a mé tělo nepatří společnosti. Společnost ovlivňuje skrze zvolené zástupce můj život každý den od rána do večera. Mnohdy plošně a proti mé vůli. Alespoň konec života je můj.

A snad něco intimního na závěr. Ne z důvodu exhibicionismu, ale jako příběh ze života adresovaný těm, kteří si podobnou zušeností prochází nebo procházet budou. Když mi lékaři mé mámy před pár lety oznámili, že má konečné stádium rakoviny slinivky, navrhli mi také, abych to mámě neříkal a nechal ji v nemocnici. Vzal jsem si ji do nemocničního parku a řekl jí pravdu, že jí zbývají měsíce, možná jen týdny. "Pojď, půjdeme domů," odpověděla mi. A šli jsme.

Byl jsem s ní za občasné asistence lékaře 24 hodin denně 42 dnů až do konce, kdy jsem ji v noci držel při odchodu za ruku. Měli jsme díky tomu čas si vysvětlit a probrat všechna ta nedorozumění ze společného života a v pozitivním slova smyslu takříkajíc srovnat účty. Odcházela vyrovnaná a v klidu.

Po celou tu dobu jsme měli společně připravené na stole léky, jejichž kombinace by během několika minut způsobila odchod o své vůli dřív, než to měla v plánu příroda. Přesto na ně máma nikdy nesáhla... Kohokoli z Vás to potká, mějte obrovský kus empatie a odvahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…