Matějka (Svobodní): Zákaz vstupu do lesa - Svobodní ZRUŠÍ!

29.03.2016 16:48

Zákaz vstupu do lesů, sadů a luk pod pokutou 30 000 Kč? To se vám se Svobodnými nestane.

Matějka (Svobodní): Zákaz vstupu do lesa - Svobodní ZRUŠÍ!
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Zakázat někam vstup může ve skutečně svobodném a demokratickém státě vlastník a ve výjimečných případech soud nebo policie. V České republice chtějí posílení takového práva už i myslivci.

Je pravda, že myslivci mohou žádat o znepřístupnění honitby veřejnosti už nyní. Děje se tak v době rozmnožování, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo provádění lovů. K takovému kroku je doposud potřebné rozhodnutí, podléhající alespoň formálnímu řízení, a ne jen zvolání myslivce „zákaz vstupu, peněženky připravit!“. Jenže naší vládě se to zdá málo. Ministerstvo zemědělství přichází s požadavkem, aby měli myslivci právo vyhlásit zákaz vstupu jednostranně s nabytím účinnosti ihned. Pokud občan přes zákaz vleze do lesa například se svou rodinou na houby, chtějí mít právo udělit pokutu až 30 000 Kč. O velikosti zakázané plochy pro vstup občanů na určité území, ale i o čase, po který bude zákaz pod drakonickou pokutou platit, rozhodne myslivec. Výjimku mají mít podle návrhu uživatelé cyklostezek. Ty jsou totiž financovány převážně z dotací EU a pohyb po nich musí být zachován, protože jinak by mohla chtít EU dotace vrátit pro porušení pravidel. Bravo.

Je dobré připomenout, že Česká republika má rozlohu necelých 8 milionů hektarů, a že statut honitby má celkem 6,9 milionu z nich. Nejde jen o lesy. Honitby tvoří i pole, louky a sady. Prakticky veškerá volná krajina v Česku. Myslivci by tak získali novou úpravou právo rozhodovat o dalším omezení vlastnických práv, zákazu vstupu a pokutách na většině cizího nemovitého majetku, pokud jde o pozemky, u nás.

Existuje stále více skupin nikým nevolených osob, které si postupem doby přivlastňují právo kecat lidem do života a omezovat je v jejich svobodách. Když Vám někdo bere svobodu silou, je to zlé. Horší ale je, když Vám ji bere v souladu se zákony, k jejichž vzniku dostal mandát. Doufám proto, že podobný návrh na poskytnutí moci nad našimi životy a svobodou myslivcům naším parlamentem nakonec neprojde. Premiér Bohuslav Sobotka nedávno na svém Twitteru napsal, cituji: „Jeden z nejrozumnějších zákonů, které jsme v loni prosadili, byl ten, který zařadil Velký pátek mezi dny volna.“ Myslím, že tato věta vypovídá o práci současné vlády víc, pokud jde o rozumnost a důležitost přijímaných norem, než si je premiér vůbec schopen uvědomit. Nerad bych, aby se rozšíření pravomocí pro myslivce stalo dalším z řady „rozumných zákonů“ podle priorit socialisty Sobotky. Se Svobodnými by se tohle občanům České republiky stát nemohlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.