Maxová (ANO): Celý systém přiznávání příspěvků nefunguje dobře

07.12.2018 16:22

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 7. prosince 2018 k zákonu o sociálních službách

Maxová (ANO): Celý systém přiznávání příspěvků nefunguje dobře
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo.

Ještě teď asi úplně nevím, co bych chtěla říci, protože z celé té debaty jsem trošku smutná. Budu hovořit ve dvou rovinách. Hovořit jako předsedkyně výboru pro sociální politiku a jak jsme to vnímali my na půdě našeho výboru. Musím říci, že slova systém, slova peníze, padaly i na naší půdě výboru a nebylo to projednávání úplně jednoduché, protože jsme i přerušili tento bod, protože nebyla shoda na tom, jak vlastně se postavíme k pozměňujícím návrhům, kterých už v té době bylo mnoho. Ne všechny byly napsány dobře, ne všechny byly možné odsouhlasit.

Domnívali jsme se, že uděláme politickou dohodu na jednom znění pozměňujícího návrhu napříč politickým spektrem, tak jak bylo již dnes zmíněno, ale bohužel k tomu tak nedošlo. A já teď toto vše vnímám jako jakýsi, s prominutím, dostihy, kdo, kam a více. Musím říci, že tento pozměňující návrh je o penězích. Ale ne o penězích státního rozpočtu, ačkoliv jsme to také velmi řešili a komunikovali jsme s naší paní ministryní Schillerovou, která se usilovně snažila najít finance na takto potřebnou věc. Ale je to o penězích těm lidem. Našim občanům, osobám se zdravotním postižením. A především - těm osobám, které o ně pečují.

O těch se zde moc dnes nehovořilo. Tady zmíním znova slovo systém. Protože na to bychom měli zacílit i v novele zákona o sociálních službách. Aby tyto osoby, které pečují o lidi, kteří pobírají příspěvek ve třetím, ve čtvrtém stupni, aby se nám potom neocitali na dávkách hmotné nouze, aby neměli nízké důchody, aby nekončili v exekucích, aby si mohli vzít půjčky na bydlení, aby důstojně žili.

Takže apeluji tímto prostřednictvím na Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby nejen změnu zákona o sociálních službách směřovalo do sociálních služeb, ale aby ruku v ruce s tímto šla i změna, která zabezpečí naše pečující osoby.

Již tady byla dvakrát zmíněna i lékařská posudková služba. Pan kolega Stanjura zmiňoval deset kritérií. I to padá na výboru pro sociální politiku. Není to dobře nastaveno, není dobře fungující lékařská posudková služba. Celý systém přiznávání příspěvků není dobře fungující. Je zdlouhavý, zapadá do toho několik úřadů, lidé čekají deset, dvanáct měsíců buď na přiznání příspěvku na péči, v horším případě na odvolání.

A věřím tomu, že nejenom nám členům sociálního výboru chodí mnohé maily s životními příběhy. Tento týden nám zrovna přišel email od dcery pana učitele, který na základě cévní příhody musel zůstat na invalidním důchodu. Tam se přesně ukazuje, jak tento náš systém funguje. Nefunguje dobře. A nejsou to pouze starší invalidní důchodci, ale jsou to především i mladí invalidní důchodci, kterých v České republice přibývá a kteří potom opravdu budou řešit existenční problémy, až jim odejdou jejich blízcí, kteří se o ně starají.

A jak tady cítím, celá Sněmovna se shoduje na tom, že je potřeba zacílit na domácí, ambulantní a terénní péči, posílit paliativní, posílit hospicovou péči. Vím, že pro nás není jednoduché toto změnit. Doufejme, že Ministerstvo práce a sociálních věcí přijde v nejbližší době se systémovou změnou.

Myslím si, že konkrétně z půdy sociálního výboru jsou konkrétní nápady na to, jak toto změnit nejen za toto funkční období, kdy jsme už měli asi dvakrát nebo třikrát téma lékařské posudkové služby, přiznávání příspěvku na péči, ale především i z minulého funkčního období.

Chci poděkovat tímto všem pečujícím osobám, protože ve svém okolí mám opravdu mnoho lidí, kteří mají zkušenosti se systémem. I já sama do toho systému za chvíli vpluji, protože se budu snažit zabezpečit péči pro mou maminku. Neříkám, že se na to těším, protože vím, co mě čeká, ale jsem zvědavá na to, jak ten náš systém bude fungovat.

A přeji hodně trpělivosti všem, kteří zažívají s tímto systémem nepříjemné situace, ať nemusí prodávat své nemovitosti, své byty, ať se nemusí stěhovat, ať mají důstojný život. Proto i my jako ANO jsme přišli s kompromisním návrhem paní Lenky Dražilové, která bohužel dostává nepříjemné maily. Ale bylo obava z toho, že by na půdě Poslanecké sněmovny neprošlo nic. A proto, pokud samozřejmě neprojde pozměňovací návrh Lenky Dražilové, tak my jako hnutí ANO se přikloníme k další verzi, která zde rozkládá účinnost pro třetí a čtvrtý stupeň.

Dámy a pánové, já vám děkuji za podporu, za zájem o tuto problematiku. A věřím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí tak, jak má v plánu, tak, jak možné bude přijato doprovodné usnesení, se opravdu zaměří na tuto problematiku. Protože lidí zdravotně hendikepovaných nejen fyzicky, ale i psychicky, nebude v naší republice menší, než je teď.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…