Maxová (ANO): Stát musí vědět komu, kdy a jak má poskytnout záchrannou síť

21.05.2016 7:29

Vyjádření poslankyně Radky Maxové ke krajským volbám

Maxová (ANO): Stát musí vědět komu, kdy a jak má poskytnout záchrannou síť
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

"Vážené dámy a pánové, pojďme se dnes pobavit o tom, co všichni považujeme za důležité a co se dotýká nás všech napříč věkovými i společenskými skupinami. Všichni chceme žít v důstojných životních podmínkách," zahajuje naše kandidátka na funkci hejtmana svoje prohlášení.

Dobře fungující sociální politika je základ společenské stability. Úkolem státu je zaručit všem svým občanům důstojnost a bezpečí ve všech etapách života. Stát musí vědět komu, kdy a jak má poskytnout záchrannou síť a jak tuto službu efektivně financovat.

Zároveň musí disponovat funkčními kontrolními mechanismy, aby systém nebyl zneužíván.

Co je podstatou sociálního systému, tak aby fungoval a lidem se tu žilo líp? Je to MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, kdy zaměstnaní lidé odvádějí část svých příjmů na platbu do systému sociálního pojištění, z něhož se vyplácí starobní důchodové dávky starým lidem. Je to ADRESNOST, tak aby sociální pomoc byla zacílena na lidi, kteří ji potřebují a nebyla zneužívána a je to UDRŽITELNOST, tedy jednoduše řečeno, nerozdávat tam, kde to není potřeba a motivovat lidi, aby se o sebe starali sami.

Musíme se postarat o děti a rodiče

Základem všeho jsou samozřejmě děti a jejich zázemí, rodina. Děti by neměly být vnímány jako handicap pro úspěšný život. Dítě je, ale nepatří státu a zodpovědnost má nést RODIČ. Ovšem tím, že stát podporuje porodnost, přebírá na sebe určitou míru zodpovědnosti. Měl by zajistit, aby děti žily v důstojných podmínkách, a aby například chudoba neměla vliv na to, zda-li dítě bude mít oběd, kde bydlet a jak se bude rozvíjet.

Rozumné určitě je, podporovat podmínky pro lepší možnost rodičů po MD či RD vrátit se pracovního procesu. Častěji u nás s dětmi zůstavají doma ženy, které se pak na dlouhou dobu nevracejí do práce, což představuje významnou ztrátu kvalifikované pracovní sil. Jednoduše řečeno rodiče mohou pracovat a zároveň zajistit kvalitní péči o své děti. Stát by měl podporovat tvorbu flexibilních úvazků, sdílených pracovních míst a home office. Stát by měl zauvažovat nad délkou rodičovského příspěvku a zajistit ve spolupráci s obcemi či zaměstnavateli dostatek míst v předškolní péči.

Nedávno portál Jobs.cz realizoval anketu, jak hodnotí pracující rodiče situaci na trhu práce v souvislosti se starostí o rodinu a vyvažováním pracovního a osobního života. A výsledky jsou velmi zajímavé.

Více než 1200 rodičů odpovídalo na otázku – „Jak by Vám pomohl zaměstnavatel skloubit péči o dítě s prací?“

Nejsilněji zastoupenou odpovědí byla možnost pracovat na zkrácený úvazek. To by nejvíce přivítalo přes 40 % respondentů.

Druhou nejčastější odpovědí byla možnost pracovat aspoň část týdne z domova (31 % odpovědí).
15 % respondentů by ocenilo firemní školu a 9 % by chtělo flexibilní pracovní dobu.

Situace je ale taková, že český pracovní trh na tyto tužby a očekávání příliš neodpovídá.

PRÁCE SE MUSÍ VYPLATIT

Všichni víme, že pracovat je normální. Obstaráváme si prostředky pro sebe i svou rodinu vlastní prací.

Životní minimum pro jednotlivce činí 3 410 korun, pro rodiče se dvěma malými dětmi pak 9 450 korun.

Potřebujeme takovou minimální mzdu, aby se rozevřely nůžky mezi dávkami a příjmem z práce. Stát nesmí vytvářet demotivující prostředí, ve kterém zdravý nepracující člověk získává obdobné finanční prostředky od státu bez jakékoli zásluhy jako poctivě pracující občan. S tím souvisí samozřejmě revize podmínek pro vyplácení dávek.

Během života mohou nastat situace, kdy se to z nějakého důvodu nedaří. Stát má mít nástroje jak pomoci. Ale může rozdat jenom to, co někdo svou prací vydělá. Proto by měl rozdávat pouze tomu, kdo si na živobytí opravdu vydělat nemůže (třeba kvůli zdravotnímu handicapu).

NE PRÁCI NA ČERNO

Zároveň by se neměla vyplácet práce na černo. Zaměstnancům se to vyplatí pouze velmi krátkodobě, pouze v okamžiku, kdy berou výplatu. Z dlouhodobého hlediska je to pro ně špatně, ale bohužel to většina nevidí.

Nástroje jako EET či kontrolní hlášení a další opatření proti daňovým únikům by mělo zmenšit prostor pro výplaty na ruku. Prostě to nesmí byt lukrativní.

Nastavení sociálních služeb ignoruje skutečnost, že cca 70% péče se odehrává doma a poskytují ji rodinní příslušníci. Je tedy nezbytně nutné, aby byly rozvíjeny terénní služby, které by rodinám umožnily pečovat o své blízké a zároveň pracovat, a opět jsme u flexibilních forem práce jako sdílená pracovní místa, home office či částečné pracovní úvazky. Vedle terénních sociálních služeb, by měly být podporovány a rozvíjeny služby pro péči o domácnost i dům – jde o obrovský potenciál pracovních míst, v zahraničí vyzkoušeno, u nás stále přešlapujeme ve fázi přípravy pilotních projektů.

ANO. STÁRNEME

Podle průzkumů podíl osob ve věku 65 a více let k 1. 1.2051 stoupne z 16,8 % na 32,5 % od 1.1.2013

Relativně nejrychleji se přitom bude zvyšovat počet osob nejstarších.

Ekonomické postavení seniorů je velice rozdílné. I mezi nimi se postupně prohlubují rozdíly.

Naším základním cílem je dlouhodobá udržitelnost celého systému státních penzí. Naší základní vizí rozvoje celého penzijního systému by mělo být vytvoření strukturovaného, více pilířového penzijního systému s posílením zásluhové složky, kde občan bude motivován státem k zodpovědnosti k zajištění v důchodovém věku.

Mluvíme o zpříjemnění života seniorů, protože ekonomika není vše, chceme vytvářet dobré kvalitní podmínky pro příjemný život našich seniorů v krajích.

Z pozice krajů budeme schopni podporovat:

  • Správné a fungující nastavení sociálních služeb – v současnosti tento systém ignoruje skutečnost, že cca 70% péče se odehrává doma a poskytují ji rodinní příslušníci. Je tedy nezbytně nutné, aby byly rozvíjeny terénní a odlehčovací služby, které by rodinám umožnily pečovat o své blízké a zároveň pracovat. A opět jsme u flexibilních forem práce. Vedle terénních sociálních služeb, by měly být podporovány a rozvíjeny služby pro péči o domácnost i dům – jde o obrovský potenciál pracovních míst, v zahraničí vyzkoušeno, u nás stále přešlapujeme ve fázi přípravy pilotních projektů.
     
  • bezbariérové přístupové cesty, chodníky, přechody pro starší občany.
     
  • možnosti získání vlastních prostor pro aktivity a činnost seniorů
     
  • vznik kontaktních center (pointů) v kraji pro seniory, která by zajišťovala poskytování ucelených informací o všech akcích v regionu pro seniory a rodiny a zároveň působila jako poradenská centra a centra na setkávání.
     
  • mezigenerační soužití - podpoříme seniory v předávání zkušeností mladší generaci - podpora a zapojování (setkávání se) důchodců-seniorů v důchodu s mladými lidmi v oblastech sociální, kulturní či sportovní (společné akce).
     
  • vytvoření sítě krizové linky, protože jsou senioři velice zranitelnou skupinou lidí, tak aby byla navázána na sociální pracovníky
     
  • zavedení krajské karty seniora pro poskytování slev pro seniory v rámci návštěv akcí (výstavy,některé kulturní akce apod.) od hranice věku 65 let – nikoliv od 70 roku věku jak preferují některé organizace
     
  • vzdělávání seniorů, kurzy, aktivní kluby

ZÁVĚR:

  • Zodpovědný občan by se měl mít v naší republice lépe než občan nezodpovědný.
     
  • Nerozdávat tam, kde není potřeba, motivovat lidi, aby se starali sami o sebe a svou rodinu, děti i rodiče
     
  • Ti, kteří budou pracovat, budou se mít líp než ti, kteří budou mít tendenci zneužívat systém
     
  • Stát bude poskytovat záchranou síť, ALE kdo od státu bude potřebovat pomoct, musí počítat, že odkryje své soukromí.
     
  • Zatraktivnit trh práce větším množství částečných úvazků, sdílených míst, home office, které se dají využít, jak v péči o dítě, tak v péči o své rodiče či blízké, aby neztratili kontakt s trhem práce
     
  • Zajistit dostatek míst v předškolních zařízeních bez omezení výběru těchto zařízení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…