Michálek (Piráti): Nezávislost státních zástupců chceme posílit již za dva týdny

13.09.2019 5:30

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v rámci novely zákona o státním zastupitelství, která řeší evropské žalobce, obratně načetl a do třetího čtení tak poslal společný návrh Pirátů, ODS a KDU-ČSL na posílení nezávislosti a současně ztížení odvolatelnosti státních zástupců. Materiál by se tak mohl finálně projednat již v rámci příštího zasedání Sněmovny za dva týdny, příští týden ho projedná Ústavně právní výbor Sněmovny.

Michálek (Piráti): Nezávislost státních zástupců chceme posílit již za dva týdny
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

„Ministryně Benešová za ANO nedodržela slíbený červnový termín pro záruky nezávislosti státních zástupců. Naopak ministryně zjevně plánuje bleskovou likvidaci šéfů státních zastupitelství Pavla Zemana a Lenky Bradáčové, jejich místa by vláda totiž nově obsadila už za tři roky. To je v příkrém rozporu s předvolební smlouvou Andreje Babiše s občany, kde slíbil odmítnout všechny pokusy o destrukci nezávislého státního zastupitelství. Proto jsme nyní předložili pozměňovací návrh k novele zákona o státním zastupitelství, který je ve Sněmovně projednávaný v souvislosti s eurožalobcem. Jde o úplně stejný návrh, jako jsme předložili s Markem Výborným a Zbyňkem Stanjurou, ale koalice znemožnila jeho zařazení na program. Tento náš návrh vychází z diskuse na kulatém stolu, má všechny záruky znemožňující politikům odvolat šéfa státních zástupců, obsahuje rozumná přechodná období a má podporu Rekonstrukce státu. Podstatné je, že se o něm bude hlasovat již za 14 dní a může nabýt účinnosti velmi rychle od vyhlášení zákona, což by bylo ještě v tomto roce,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…