Michálek (Piráti): Selhání v době pandemie není důsledek trestné činnosti

15.07.2021 14:15

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 15. července 2021 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k řešení pandemie koronaviru COVID-19 v ČR

Michálek (Piráti): Selhání v době pandemie není důsledek trestné činnosti
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo. A děkuji kolegům za vystoupení. Já samozřejmě naprosto chápu kolegy z komunistické strany, že nechtějí, aby zasahovala vyšetřovací komise do běžících vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. A nic takového ani v návrhu není stejně jako u předchozích vyšetřovacích komisí.

Je potřeba říct, že selhání v době pandemie není důsledek pachatelů trestné činnosti. To není tak, že by se nějací zločinci spikli a my jsme to tady museli vyšetřovat. Ne. To je systémové selhání. Nejde to řešit prací policie. My chceme řešit takové věci, jako že jestli konečně došlo k nápravě v tom, že pokud přijde další vlna, anebo nějaký jiný podobný problém, tak jestli budou existovat dva týmy, které budou nakupovat zdravotní pomůcky, a každý bude mít jinou strategii a nebudou se koordinovat, jestli se bude opakovat to, že se budou nakupovat velmi..., že se nevyužijí české výrobky, ale bude se nakupovat ze zahraničí, všechno z Číny a podobně, jestli dojde k aktualizaci pandemického plánu, jak na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

Všechno to jsou věci ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže to jsou věci, které je potřeba provést na úrovni celého systému zvládání podobného typu krizí, zamyslet se nad tím, podívat se na to, jestli vláda posunula tyto záležitosti, případně formulovat doporučení k tomu, aby se to napravilo, nikoli k tomu, aby se suplovalo konkrétní vyšetřování policie v kauze nějakých zločinců, což je relativně řekl bych velmi, velmi malý podíl na pandemii v České republice.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině