Michálek (Piráti): V této ekonomické ani vojenské válce nesmíme podlehnout

10.03.2022 18:27

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Michálek (Piráti): V této ekonomické ani vojenské válce nesmíme podlehnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, milí občané,

dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem našeho poslaneckého klubu. Předně je poněkud nepatřičné, když se podíváme na toto dohadování o jednotlivých částkách ve státním rozpočtu v dobách, kdy za hranicemi našich nejbližších sousedů dopadají bomby, tak všechny ty starosti, které tady řešíme, se můžou zdát poněkud malicherné. Je jasné, že státní rozpočet potřebujeme, aby státní orgány nefungovaly v provizoriu a zejména abychom měli adekvátní a pevný základ na naši reakci na Putinovu invazi a na další výzvy, se kterými se musíme vypořádat.

Návrh rozpočtu, který předkládá naše koalice, byl připraven před válkou a je jasné, že nezahrnuje změny zákonů, a to s tím, že ho předkládáme i se všemi těmi nedostatky, které bohužel vidíme v současném nastavení některých daňových záležitostí, včetně toho, jakým způsobem a v jak vysoké míře zdaňujeme v České republice práci versus majetek a všechny tyto záležitosti se nepochybně promítnou do rozpočtových opatření, která výrazně pozmění výslednou podobu státního rozpočtu.

Takže i když se teď bavíme o řadě pozměňovacích návrhů, je velmi těžké z Poslanecké sněmovny určovat konkrétní podobu státního rozpočtu, když vláda musí reagovat na řadu operativních zájmů a kde je mnohem lepší, abychom to rozhodli v okamžiku, kdy budeme mít veškeré informace k dispozici, než si to tady nalajnovat a pak se divit, co pro nás realita připraví.

Samozřejmě, je tady i řada vyhlášených výzev, které vláda musí převzít, od předchozí vlády, kde je potřeba navázat i se všemi nedostatky nebo výhradami, které k tomu můžeme mít.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

To podstatné ale, na čem se shodujeme, je, že státní rozpočet, jak je koaličně předložen, má schodek 280 miliard korun a v tom máme v koalici jednotu, že chceme, aby se snížil schodek státního rozpočtu. Piráti a Starostové měli v programu, že schodek státního rozpočtu bude 300 miliard korun, takže v tomto ohledu máme splněno. A tato vláda je mnohem zodpovědnější než předchozí vláda, která předložila státní rozpočet s návrhem schodku 376 miliard korun. To znamená, že chtěla zadlužit naše občany o 10 tisíc korun navíc.

Myslíme si, že tento úspornější návrh povede k tomu, že stát bude pod tlakem ve svém chodu hledat úspory, což jsme ostatně i v koaličně dohodnutých návrzích sami ukázali, že se týká i Poslanecké sněmovny i nejvyšších představitelů tohoto státu a také že nižší schodek nám dá možnost lépe reagovat na výzvy, které budou přicházet. Ukázalo se to jako velmi prozíravé zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině, kde teď jsme skutečně připraveni, jsou tam připraveny rezervy a možnosti, kterými můžeme dále reagovat na budoucí situaci, což by nebylo možné, kdybychom se více zadlužovali. Menší zadlužování znamená menší úrok, menší tlak na roztáčení kol inflace a také větší důvěru mezinárodních trhů ve stát.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Tu populistickou kritiku, která jedním dechem volá po větším rozdávání i větších úsporách, musím odmítnout. Před námi jsou tři hlavní výzvy, které jsou za prvé pomoc Ukrajině, za druhé řešení trablů českých rodin, které všichni vidíme a věřím, že i sdílíme snahu o to se postarat o tyto záležitosti, a za třetí výzvy budoucnosti.

V té první části pomoc Ukrajině k obraně naší svobody, protože Ukrajina vede statečný boj i za naše bezpečí. Chci uvést, že naše vláda byla mezi prvními vládami v Evropě, které nabídly vojenský materiál. My jsme skutečně byli v tomto velmi napřed a velmi akčně jsme v tom postupovali. A i zde na území České republiky, v našich městech a obcích, pomoc Ukrajině a občanům, kteří z ní prchají, patří mezi nejlépe zorganizované v Evropě.

Za druhé, trable českých rodin, mezi které patří zejména rostoucí ceny plynu, které ukrajují peníze z rodinných rozpočtů. Předně je potřeba si říci, že když tu máme válku, ta válka nemá jenom vojenský rozměr, ale má i ekonomický rozměr. A že jsme i my, i když nejsme pod přímým vojenským útokem, tak my, Česká republika a naši občané., jsme v ekonomické válce proti ruskému autoritářskému režimu. Bohužel ten si tímto způsobem vytváří zdroj na svoji vojenskou agresi a ty zdroje se snaží vytvářet zdražováním plynu a dalších produktů, které jsou potřeba pro paliva a výrobky.

Takže je potřeba si jasně ukázat, že zde je příčina těch drahých cen v České republice. Opět to byli zástupci této vlády, opět to byli i zástupci od Pirátů, kteří upozorňovali na nebezpečí ruských machinací s cenami plynu a to v době, kdy populisté nespravedlivě všechno házeli na opatření proti globálnímu oteplování.

V této ekonomické válce ani v té vojenské válce nesmíme podlehnout. A já věřím, že jak Piráti, tak celá vláda budou spojenci na straně našich lidí. Už jsme to prokázali tím, co bylo naprosto nezbytné samozřejmě - valorizace důchodů v návaznosti na vysokou inflaci. Ale považuji zejména za nevyhnutelné, aby se část z vyššího výběru daní a dalších zdrojů a příjmů státu použila na řešení energetické krize. Intenzivně pracujeme na tom, aby se našlo řešení, které je spravedlivé a motivační.

Poslední závěrečný třetí okruh se týká toho, že vládou předkládaný rozpočet myslí na budoucnost. Koaličně dojednaný rozpočet a přísliby a plány, které jsou s ním spojeny, myslí na moderní stát, o který se musíme zasadit teď, abychom se příští léta mohli soustředit na sklízení úrody. Zajištěna je zejména digitalizace, abychom ji nastartovali a měli na ni potřebné prostředky v rozpočtu.

Druhá zásadní věc je práce na expertním útvaru tak, abychom skutečně začali konkrétně hodnotit efektivitu výdajů státního rozpočtu a tak, abychom předkládali moderní zákony, počínaje sdílenou ekonomikou až po celou řadu dalších oblastí, kde nám dosud utíkají peníze, nebo v důsledku neefektivní státní regulace přichází ekonomika o zdroje.

Takže toto jsou tři hlavní pilíře toho státního rozpočtu, kvůli kterým poslanecký klub Pirátů ten rozpočet podpoří v té podobě, ve které byla koaličně dohodnuta.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…