Michalik (STAN): Hejtmanka Jermanová tají, koho zaměstnává krajský úřad

25.09.2018 9:14

Středočeská koalice ANO a ČSSD pod vedením hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové tají v rozporu se zákonem, koho úřad zaměstnává. Úřad opakovaně odmítá poskytnout zastupitelům Starostů a nezávislých, včetně předsedy kontrolního výboru Ivo Šance (STAN), úplné informace, kolik dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti uzavřelo za loňský rok, a s kým smlouvy uzavřelo.

Michalik (STAN): Hejtmanka Jermanová tají, koho zaměstnává krajský úřad
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Středočeský úřad poskytl neúplné informace: klíčové části začernil, není tedy jasné, kdo pro úřad pracoval a jakou za to tedy bral odměnu. Dostupný je pouze druh činnosti, který anonymní zaměstnanec prováděl a její rozsah.

„Pokud by měla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová čisté svědomí, její úřad by poskytl úplné informace bez toho, aby jej k tomu opakovaně vyzývali jak naši zastupitelé, tak i Ministerstvo vnitra. Na ty informace máme právo, veřejně jsme náš požadavek formulovali i na zasedání zastupitelstva, takže hejtmanka ví, že se nám informace nedostávají. Neudělala dosud nic, co by tento stav zvrátilo. To nás vede k přesvědčení, že úřad může zaměstnávat lidi, o kterých nechce veřejně informovat, to je alarmující,“ uvedl v prohlášení předseda klubu středočeských zastupitelů za hnutí STAN Věslav Michalik.

Kraj zdaleka netutlá jen to, kdo pro něj pracuje. Hejtmanka rovněž opakovaně odmítá poskytnout předsedovi kontrolního výboru Ivo Šancovi (STAN), stejně jako dalším opozičním zastupitelům, plné znění auditu Krajské správy a údržby silnic, který si loni kraj nechal vypracovat za půl milionu korun.

“Ve Sněmovně, ale i na sociálních sítích říká premiér Babiš, že šel do politiky, aby bojoval proti korupčnímu systému. Jak se s tím teď srovnává praxe jeho středočeské hejtmanky Jermanové, která se nerozpakuje předat zastupitelstvu audit o opravě silnic z valné části začerněný?” kritizoval už dříve praxi hnutí ANO poslanec a středočeský zastupitel Vít Rakušan.

Ministerstvo vnitra již podruhé vyhovělo stížnosti zastupitele Středočeského kraje Martina Macháčka (STAN) a nařídilo Středočeskému kraji do patnácti dnů zveřejnit informace, které dosud tajilo. Úplné znění auditu však stále opozice nemá k dispozici. Macháček proto podal odvolání proti rozhodnutí kraje informace o auditu tajit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

18:05 Hejtman Červíček: Na cílený rozvoj venkova směřuje 64 milionů

Na rozvoj menších obcí formou dotační podpory obecních projektů v rámci Programu obnovy venkova Král…