Michalik (STAN): Prvotní ekonomický šok způsobený koronavirem máme za sebou

29.08.2020 19:02

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru a ekonomice.

Michalik (STAN): Prvotní ekonomický šok způsobený koronavirem máme za sebou
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Prvotní ekonomický šok způsobený celosvětovou koronavirovou karanténou máme za sebou. Znovu jsme otevřeli fabriky. Začali obchodovat. Dokonce i trochu cestovat. Celosvětově nemocných s Covidem ale přibývá. Situace se opticky zhoršuje. Nemůžeme si nějak zvyknout na život s novým virem. Hodně lidí má obavy. Obavy, které významně ovlivňují jejich pohled na budoucnost. A právě obavy z budoucnosti vedou k významnému zpomalení budoucího ekonomického růstu. Analýza ekonomických důsledků pandemií v několika posledních stoletích vede k závěru, že po pandemickém ekonomickém šoku byla návratnost investic vždy nižší než před ním a tento stav trval desetiletí. Lidé prostě přehodnotí svůj pohled na budoucnost a nezmění ho do konce svého života. Jaký je tedy pravděpodobný ekonomický vývoj po covidu? Podle nedávné studie Juliana Kozlowského, Laury Veldkamp a Venkyho Venkateswarana dojde po prvotním ekonomickém šoku k zotavení, ale ekonomický výkon nedosáhne předchozích hodnot. Je to způsobeno tím, že část investovaného kapitálu je využívána méně, nebo vůbec (například kancelářské budovy, letadla, letiště apod.) a tím, že lidé změní svůj pohled na budoucnost, vnímají vyšší riziko a tudíž více spoří a méně investují.

Autoři očekávají, že současná hodnota budoucích ztrát je desetkrát větší než hodnota ztráty způsobené primárním ekonomickým šokem.

Co by v této situaci měli dělat politici? Cokoli, co vrátí lidem optimismus a víru v budoucnost. Přijít s vizí, se kterou se je schopna ztotožnit většina obyvatel. ??

Inspirováno článkem "Psychological scars of downturns could depress growth for decades" z The Economist.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.