Mikeska (STAN): Jak jsem 17. listopadu 1989 zachránil tchyni

04.11.2019 13:27

Vzpomínky na "Samet".

Mikeska (STAN): Jak jsem 17. listopadu 1989 zachránil tchyni
Foto: STAN
Popisek: Tomáš Mikeska

Na Národní třídu před Novou scénu jsem dorazil dne 17 listopadu okolo 20. hodny s manželkou, synem tchyní a tchánem Nechápali jsme, co se děje, když jsme viděli sevřené demonstranty. Tlak komunistických pořádkových sil způsoboval pohyb davu demonstrantů střídavě v rozmezí cca 100 metrů od Voršilské ulice až k Národnímu divadlu.

Trochu neprozřetelně jsme se schovali do kostela sv. Voršily, který farář otevřel určitě proto, že chtěl pomoci demonstrantům. Najednou do kostela za námi vběhnul rozzuřený příslušník pohotovostního pluku a zvedl pendrek proti mé tchýni, zařval jsem na něj a se za mnou stojícím farářem jsme uniformovaného bijce z kostela vyhnali. Jakmile sevřený dav byl zatlačen směrem do centra, utekli jsme spolu s hrstkou zachráněných demonstrantů a běželi rychle domů. Na nábřeží směrem ke Karlovu mostu jsme potkali obrněné transportéry, které směřovaly k divadlu, a k našemu údivu, měly na kapotě sítě. Byli jsme hrůzou bez sebe, co se bude dít, budou snad demonstranty chytat do sítí? Nevím, co měli v úmyslu, a zda sítě použili. Já jsem doma zvedl telefon a snažil se dovolat všem možným známým, ať poradí, jak bych mohl pomoci. Celý večer jsem proseděl u poslechu rádia Svobodná Evropa.

18. listopadu odpoledne jsem odjel autem na Národní třídu zjistit, co se vlastně stalo, a neprozřetelně jsem zaparkoval před Novou scénou. Během hodiny se Národní třída zaplnila demonstranty a já jsem se pomalu loučil se svou oranžovou Škodovkou 120. Demonstrace však proběhla v klidu, komunistická policie již nezasáhla. Měl jsem v bouřlivých převratových dnech velké štěstí, během demonstrací se mi podařilo zachránit tchýni a dokonce i auto Škodu 120. Zjistil jsem, že mám odvahu a štěstí, tak jsem se rozhodl splnit si své dávné přání, vstoupit do politiky, za 4 roky jsem byl zvolen starostou na Žižkově.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.