Minář (Milion chvilek pro demokracii): Každá velká změna se rodí z mnoha malých chvilek

06.06.2018 11:20

V úterý 5.6. se sešly desetitisíce lidí na demonstracích po celé České republice, který pořádalo hnutí Milion chvilek pro demokracii. To evidovalo celkem 205 míst, kde demonstrace proběhla. Informace sbírají z Facebooku.

Minář (Milion chvilek pro demokracii): Každá velká změna se rodí z mnoha malých chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě závislé na podpoře KSČM a s trestně stíhaným premiérem

Dosud evidují 205 míst v ČR a po světě, kde se přihlásil organizátor; jde o 99 facebookových událostí pro demonstrace a petiční setkání, dále pak o 106 dalších míst, kde lidé projevili zájem se sejít a posílají z nich fotografie a další informace.

Mapu míst, kde se demonstrace konaly, najdete ZDE.

Účast na dosavadních zpracovaných menších akcích:

Libčice nad Vltavou - 17
Náměšť nad Oslavou - 19
Zlaté Hory - 13
Poceplice - 10
Havlíčkův Brod - 30
Tuchoměřice - 12
Zlaté Hory - 12
Blatná - 23
Kutná Hora - 70
Litoměřice - 64
Jankov - 1
Zábřeh - 90
Olomouc - 500 až 1000
Dobruška - 2
Králíky - 50
Klatovy - 80
Vysoká u Malé Moravy - 10
Beroun - 250
Znojmo - 40

Příklad vyjádření z Blatné: „Setkání proběhlo v přátelské atmosféře, po přečtení prohlášení jsme chvíli společně diskutovali, povídali si, poté jsme se rozešli."

Zábřeh: „Bylo to velice spontánní, diskutovalo se a vlastně nám na rynku začal vznikal spolek pro demokracii v Zábřehu a jinde, nebo tak něco.”

Největší demonstrace se konala v Praze na Václavském náměstí. Na shromáždění se sešly tisíce lidí, podle odhadu byla účast srovnatelná s loňskými protesty Proč? Proto! nebo demonstrací NE Ondráčkovi.

Pražská demonstrace byla dle organizátorů významná díky těmto faktorům: poprvé po dlouhé době společně na jednom pódiu vystoupili zástupci různých oblastí veřejného života (politici, umělci, odborníci, historici, psychiatr i kněz). Vystoupili politici, kteří zdůraznili porušování ústavy prezidentem a problémy vlády Andreje Babiše s KSČM pro celý stát. Také vystoupil například marketér Martin Jaroš, který zdůraznil nutnost, aby prodemokratičtí politici projevili vyšší kvality vládnutí a tím porazili populistické politiky bez demokratických hodnot. Vystoupení byla doplněna hudebníky, jako je Juraj Hnilica, Jiří Dědeček, Vladivojna La Chia.

Posledním řečníkem byl hlavní organizátor Mikuláš Minář, podle něhož je nejdůležitějším zjištěním, že se tolik lidí v celé republice zvedlo a postavilo za dobrou věc (přes 250 000 lidí). Dále řekl: „Žádná demonstrace nespasí demokracii jednou provždy, ale jednou provždy se všichni můžeme rozhodnout, že nebudeme tolerovat nepřijatelné a že se vynasnažíme každý den najít si malou chvilku pro demokracii … každá velká změna se totiž rodí z mnoha malých chvilek.” Na závěr také organizátoři poděkovali všem lidem, kteří se zapojili a rozvinuli transparenty ODSTOUPIT. Setkání zakončila hymna v podání Dagmar Peckové a Vladivojny La Chia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…