Ministr Babiš: Často popisuji efektivní EU „vesnici Asterix" ze slavné francouzské pohádky

15.12.2016 13:17

Projev Andreje Babiše na sjezdu ALDE Party

Ministr Babiš: Často popisuji efektivní EU „vesnici Asterix" ze slavné francouzské pohádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Na úvod mi dovolte, abych vám poděkoval za tu jedinečnou příležitost, že vás mohu všechny takto oslovit na sjezdu ALDE PARTY. Jsem rád, že po roce mohu opět stát před vámi. Je mi potěšením se s vámi opět potkat a jsem rád, že můžeme udělat malou inventarizaci, vyměnit si názory na aktuální otázky dneška a zejména probrat naše směrování do budoucna.

Letošní rok nebyl snadným pro Evropskou unii a my všichni musíme čelit obtížným výzvám, z nichž jsou nejnaléhavější zejména nepřetržité migrační toky, mírné hospodářské oživení a obecná nedůvěra k institucím.

EU stejně jako ALDE se musí podívat pravdě do očí, odpovědět na obavy našich občanů a zároveň zachovat své ideály a principy. Musíme se připravit na nejistou budoucnost.

Výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech a referendum ve Velké Británii jsou příznaky hluboké nespokojenosti občanů se současným stavem věcí veřejných. Byl jsem smutný z rozhodnutí více než 17 milionů Britů, ale chápu, proč tolik lidí hlasovalo pro odchod. EU se musí poučit; musí se zefektivnit a co nejdříve zastavit zklamání svých občanů. Příštích pár let nebude snadné ani pro EU, ani pro Velkou Británii, a my se musíme připravit na novou situaci.

Panuje všeobecná nedůvěra vůči Evropské unii a to nejen ve Velké Británii. Úzce to souvisí s efektivností institucí EU, která je v současné době omezena nadměrnou byrokracií a omezenou připravenosti k akci. Na druhou stranu, průzkumy veřejného mínění po Brexitu ukazují, že podpora pro odchod z EU ve zbývajících členských státech se snížila. Očekávám, že v půli svého funkčního období by měl Evropský parlament projít hloubkovou sebereflexí a zvýšit svou legitimitu, jakožto jediný demokraticky zvolený orgán EU.

To pro mě znamená, že se velmi rychle musíme dostat zpátky ke správným základům EU, aby splňovaly očekávání, a soustředit se na původní cíle EU, které jsou korektní a stojí za ně bojovat.

Často popisuji efektivní Evropskou unii jako "vesnici Asterix" ze slavné francouzské pohádky. Uvnitř vesnice vše funguje hladce se všemi výhodami volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu, bez diskriminace a bariér. Na hranicích ale musí být ochrana velmi silná a konzistentní proti všem cizincům a má mít jasná pravidla pro vnější vztahy, podporovaná odvahou svých občanů.

Vesnice Asterix si nemůže dovolit pustit dovnitř kohokoliv, kdo hledá lepší život. Na to tá vesnice není dost velká. Vesnice Asterix by měla být přístupná pro ty, kteří jsou připraveni přispět ke společnému blahobytu, a podle toho by měla mít možnost si své obyvatele vybrat.

Zmínil jsem se již mnohokrát a budu to opakovat znovu, že musíme řešit příčiny migrační krize a ne se soustředit na její důsledky. Musíme účinně čelit nelegální migraci a komplexním způsobem řešit situaci lidí prchajících před válkou.

Zásadní je lepší spolupráce se třetími zeměmi. Evropská unie potřebuje silné představitele a lídry, kteří se budou snažit a vyjednají spravedlivé a funkční dohody s klíčovými externími partnery. Spolupráce mezi Evropskou unii a Tureckem již přinesla pár hmatatelných výsledků, ale potřebujeme víc takových, a to jak s NATO, tak s USA a dokonce i s Ruskem.

Není pravdou, že Česká republika se nechce podílet na řešení migrační krize. Česká republika poskytuje lidské zdroje, jakož i materiální a finanční pomoc. V tomto okamžiku je 110 českých policistů rozmístěných v pěti zemích EU, 21 expertů pracuje v hotspotech. Doposud jsme poskytli více než 20 milionů EUR ve prospěch vysídlených uprchlíků ve třetích zemích a jsme připraveni udělat ještě víc.

V rámci EU se musíme soustředit na životně důležité otázky, jako je boj proti organizovanému zločinu a terorismu, zastavení nelegální migrace, zajištění vnitřní a vnější bezpečnosti a podpora hospodářského růstu jak EU, tak jejích členských států. Bohužel, priority a řešení pro EU, které zvolí a vykonává Evropská komise s téměř 33.000 úředníků nejsou vždy plně podporovány všemi členskými státy.

Smutným příkladem neefektivnosti EU je moje zkušenost týkající se podvodů s DPH. Jsem doslova posedlý lepším výběrem daní a bojem proti daňovým únikům. Podařilo se mi implementovat řadu opatření v mé zemi, díky kterým mezi roky 2013 a 2016 vzrostl celkový výběr daní v České republice o více než 11,8 miliardy eur (321 miliard korun).

V podstatě jsem zavedl všechna opatření, o kterých jsem mohl uvažovat kromě jednoho což je reverse charge, mechanismus přenesení daňové povinnosti a který je považován za jeden z nejúčinnějších nástrojů proti podvodům v oblasti DPH.

Bohužel, legislativa EU omezuje prostor pro použití reverse charge . Od začátku mé účasti v Radě ECOFINu jsem bojoval za širší využití tohoto nástroje. Jsou to více než dva roky a výsledkem je pouze to, že mám předběžný příslib Evropské komise. Je to jasný příklad neefektivnosti EU. Máme problém. Známe řešení. A jsme zcela neschopní jednat. Reverse charge je jen jeden z mnoha příkladů. Musíme naslouchat lidem a pracovat na zlepšování fungování vnitřního trhu.

Dovolte mi můj projev ukončit tím, že pokud se nám nepodaří odstranit byrokratické překážky, pokud nebudeme jednat rozhodně v důležitých oblastech, které se dotýkají zájmů našich občanů, a jestli samotné členské státy a jejich potřeby nebudou respektovány, můžeme být brzy konfrontováni s hlubokou desintegrací EU. Pokud se nám nepodaří vrátit se zpět k základním hodnotám, nikdy se nepřiblížíme "vesnici Asterix", která má plnou podporu svých hrdých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.