Ministr Babiš: Divadlo nehraji a nedělám ani politiku. Říkám jen to, co si myslím

10.12.2014 17:10

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 12. 2014

Ministr Babiš: Divadlo nehraji a nedělám ani politiku. Říkám jen to, co si myslím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Děkuji, pane předsedo. Slyšel jsem, že pan poslanec Kalousek hraje amatérské divadlo, nevím, jestli je to pravda, ale je strašně nadaný. Takové nesmysly.

Nechápu, že je možné, že člověk, který podporoval 20 let hazard, který si zprivatizoval finanční správu tak, že ji vyčlenil z Ministerstva financí a dal ji svému kámošovi Knížkovi, který tam dělal nějaké věci pro své firmy, jak takhle může mluvit? Nebo díky kterému jsme v roce 2009 - 2013 nevybrali na karuselech 70 miliard, nebo celní správa, která od roku 2009 věděla o nějakých kauzách? Jsem šokován, protože divadlo nehraji a nedělám ani politiku, říkám jen to, co si myslím.

V příjmech to samozřejmě není, protože nevím, jestli zákony prosadím, nemáme většinový systém, nejsem ani premiér, nerozhoduji o koalici, je to o nějakých kompromisech a ani nevím, jestli to ve Sněmovně prosadíme. Samozřejmě, že je to nějaký odhad. Nevím, jestli se nám to povede při šíleném systému nakupování tohoto státu, kdy mám na stole nějaký výběr počítačů, který dělali 10 měsíců, ověřil jsem si to, a počítače jsou dražší o 20 milionů. Teď řešíme, jak to můžeme zrušit. Je to jedna z absurdit. Nevím, jestli se to povede. Faktem ale je, že děláme něco konkrétního, a proto znovu opakuji, že Ministerstvo financí ze 100 zákonů jednotlivých resortů předložilo 24.

Není pravda, co tady pan Kalousek vykládá. Nejdůležitější věc je kontrolní hašení. Tam to je, abychom skutečně věděli, kdo nás chce podvést s DPH nebo kdo nechce. Finanční správa má systém o důvěryhodnosti. Je tam software, který vyhodnocuje důvěryhodnost firem. Firmy dávají daňová přiznání každý měsíc, a potom je lhůta, kdy jim stát vrátí DPH. Je 30 dní, v praxi je to 3 týdny. Ale 17 tisícům firem ročně, vzhledem k tomu, že vypadnou ze systému jako nedůvěryhodné, je zastavena DPH, některé čekají 4 měsíce až 2 roky na vratku DPH a mezitím absolvují statisíce kontrol. Pokud zavedeme tento systém, podstatně se sníží frekvence kontrol finančního úřadu. Software bohužel není absolutní, takže se občas stane, že nějaká firma je vyhodnocena jako nedůvěryhodná, a pak se ukáže, že to tak není.

Takže se sníží administrativa a dostanou firmy jako dřív peníze. A jediné, o čem se tady bavíme, je samozřejmě kvartální hlášení u plátců, jestli se mají stát měsíčním plátcem, nebo ne.

A to všechno je stále ještě k diskusi. My jsme to předložili, a teď je přerušený Senát a čekají na mě, že to tam budeme řešit. V podstatě podklady, které dávají daňový poplatníci, tak oni je mají k dispozici. My nechceme nikoho obtěžovat. Naopak si myslíme, že ten, kdo podniká poctivě a platí daně, tak má konkurenční nevýhodu vůči těm, kteří daně neplatí, a oni nás podvádějí všichni, protože pokud v Chorvatsku dostanete fakturu nebo bloček za skákání na trampolíně nebo když jdete na toaletu, tak naši občané vědí, kolikrát se jich někdo ptá, jestli to chce na fakturu nebo nechce na fakturu. My tady máme systém krácení tržeb, který nás podvádí všechny, protože je to tak. My často platíme cenu, kde má být zahrnuto DPH a není.

Není to tak. A u chorvatského modelu nikdo neřekl, že to budeme dělat plošně. My chceme začít u restaurací a postupně uvidíme, jak to bude fungovat. Není to pravda. Myslím si, že je to velice prospěšné opatření v prospěch všech, protože jednak se narovná trh, a ti, kteří podvádějí, tak už nebudou podvádět, a v podstatě peníze, které vybereme, budou sloužit pro všechny, takže já to zásadně odmítám a ty dva systémy si myslím, že zásadním způsobem přispějí k výběru daní. Kontrolní výkaz je na boj proti podvodům s DPH, znovu opakuji, revers charge, a můžete se smát kolik chcete ohledně toho, jestli chci prosadit něco v Evropě. Doposud se to nikdo nesnažil za Českou republiku. Co jsme tam deset let, jsme tam nikdy nic nenavrhli. Ani jsme netušili, co tam naši komisaři dělají. Ano, chci, a uvidíme, jestli se to povede. Možná se to nepovede, ale minimálně budu moci říct, že jsem něco zkusil udělat.

Chorvatský model samozřejmě, tento kontrolní výkaz je podstatně důležitější pro rozpočet, pro výběr daní, po tom volají sami naši podnikatelé. Víno. Neustále nám píší. Stavební hmoty. Že vlastně jsou na trhu, kde někdo podvádí, a že jsou nekonkurenčněschopní. To si myslím, že je pozitivní pro všechny. A ten chorvatský model, naši občané chodí na dovolenou do Chorvatska intenzivně, tak mají nějaké zkušenosti a vědí, jestli to něco přinese, nebo ne. A samozřejmě zároveň uvažujeme a analyzujeme, že pokud se nám povede zavést tyto dva systémy, tak možná, možná snížíme nižší sazbu DPH z 15 % na 10, tu sazbu, kterou naše tzv. pravice navýšila z 10 na 15 %. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…