Ministr Babiš: Špičkový bankéř bude působit ve službách státu

07.03.2016 17:20

V dozorčích radách Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) a České exportní banky (ČEB) zasedne Pavel Kysilka, významný český bankéř, který v devadesátých letech působil na postu viceguvernéra České národní banky a později zastával vysoké manažerské funkce v České spořitelně.

Ministr Babiš: Špičkový bankéř bude působit ve službách státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Do státem vlastněných finančních institucí, ve kterých vykonává akcionářská práva několik ministerstev, dosadilo Ministerstvo financí elitního bankéře. Nominaci již schválil Vládní výbor pro personální nominace a dnes Pavel Kysilka obdržel souhlas České národní banky.

„Pro dozorčí rady klíčových finančních institucí státu je přítomnost špičkového bankéře formátu Pavla Kysilky rozhodně zásadní posilou,“ uvádí ministr financí Andrej Babiš, který Kysilkovu nominaci navrhl. „Oceňuji, že se rozhodl funkce přijmout, je v tom určitě také kus osobní odvahy. Pavel Kysilka zasluhuje uznání, protože je to člověk, který dosáhl nejvyšších příček v soukromé sféře a nyní je připraven své schopnosti a zkušenosti využít ve prospěch státu,“ dodává Babiš.

ČEB je specializovaná bankovní instituce, která financuje vývozní úvěry a poskytuje další služby související s vývozem. Zejména po problematických úvěrech poskytnutých za minulého vedení banky, je nutný větší dohled nad touto institucí i vize jejího dalšího směřování. ČMZRB financuje aktivitu malých a středním podnikatelům. Těm nabízí bankovní záruky, zvýhodněné úvěry a navazující bankovní služby. V současné době se připravuje projekt transformace banky.

„Na nabídku účasti v dozorčích radách jsem se rozhodl kývnout, protože ji považuji za profesně zajímavou výzvu a příležitost pomoci pozitivním změnám. Očekávám diskuzi o systémových změnách, přičemž základem je dobrá governance obou finančních institucí a jejich jasná strategie. V případě České exportní banky je to diskuze o roli banky v systému exportního financování a v souvislosti s ČMZRB její transformace do podoby centrálního správce finančních nástrojů a národní rozvojové banky,“ komentuje svou nominaci Pavel Kysilka.

Ministerstvo financí věří, že nominace Pavla Kysilky do dozorčích rad obou státem vlastněných bank přispěje k zásadnímu zkvalitnění fungování těchto institucí. Jeho nominace je potvrzením trendu, kdy Ministerstvo financí prosazuje do dozorčích rad společností s majetkovou účastí státu osoby s patřičnou odborností, zkušenostmi a vysokým morálním kreditem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.