Ministr Bartoš: Během dneška konsolidujeme, a já se vám potom obratem ozvu

09.02.2023 13:03

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 9. února 2023 – odpověď poslancům Dostálové a Kolovratníkovi k interpelaci novely stavebního zákona

Ministr Bartoš: Během dneška konsolidujeme, a já se vám potom obratem ozvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Já děkuji za slovo. Já budu reagovat na paní vice - ne, místopředsedkyni, vice předsedkyni, místopředsedkyni pana Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající. Dnes konsolidujeme všechny věci, které samozřejmě - a já se snažím, když tady pan poslanec Kolovratník, prostřednictvím paní předsedající, říkal jako manažer, tak ta státní správa má takové tendence, že dokud nerozhodnete to procento nebo ten detail, tak občas se jakoby nic neděje. Není to tak na MMR.

Samozřejmě ty jednotlivé legislativní kusy, které promítají tu vůli a pak i tu budoucí dohodu do legislativního textu pro občany do pozměňovacího návrhu k danému zákonu nebo jeho úpravy, tak ty samozřejmě vznikají průběžně. A ty nosiče, kde se potom upravují ty "detaily". Ale detail, který jste zde zmínil, někdy výrazně i může posunout znění toho zákona, tak ty máme připraveny, v nejbližších dnech určitě se s vámi sejdeme.

Já jsem řekl, zavíráme krám. Samozřejmě to bylo z pohledu toho, co se dá ještě před projednáním s opozicí a na výboru zvážit, zda již to má být v této úpravě nějakým způsobem řešeno, nikoliv komplexním pozměňovacím návrhem, ale jakýmsi souhrnným pozměňovacím návrhem. Protože to bychom nikdy neuzavřeli tu práci. Toto jde po dohodě návrhem MMR, toto bude třeba předkládat opozice, takto se standardně - toto budou předkládat koaliční poslanci.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Takže to zavření krámu nebylo a od teď už se nic neděje. Ale přestali jsme vlastně, abychom stačili právě i pro vás, pro účely výboru, vypracovat ty finální legislativní texty, u kterých se budeme následně bavit, jestli jsou takto v pořádku nebo je tam třeba něco přidat, rozšířit a ubrat tak, abychom měli nějaký konečný balíček věcí, které bychom potom buďto předložili jako Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím třeba poslanců nebo potom by byly samozřejmě předkládány, jak předvídá legislativní proces ve Sněmovně.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

Samozřejmě kreativitě, ale je to práce poslance, se meze nekladou. Na výboru můžou být další a další pozměňovací návrhy, kterými se v tom standardním procesu, což dělá libovolné ministerstvo vůči pozměňovacím návrhům, jimi se probereme a budeme se k nim vyjadřovat. Stejně tak jako byl ten balíček zaslán od řekněme té pracovní skupiny toho komerčního sektoru, což nám tedy byl poslán, myslím, že minulý týden v pátek. A já - když jsem viděl souhrnnou tabulku, tak už tam byly i naše pozice, kde vidíme nějaké problémy a podobně.

Jinak během dneška konsolidujeme a já se vám potom obratem ozvu, a ten termín dvacátého by to mělo být dodáno, ale to je jako za jedenáct dní, tak do té doby určitě to probereme s vámi a případné změny tam propíšou.

Jinak ohledně jednotného environmentálního stanoviska, které tedy v sobě integruje nebo respektive vypořádává asi devět nebo kolik těch razítek týkajících se životního prostředí, tak ano, a to tady zaznělo, to je zákon, který je v gesci Ministerstva životního prostředí. Já jsem i, když jsme na vládě vystupovali, tak si myslím, že to původní znění bylo výrazně lepší, kde bylo to širší zastoupení veřejnosti, zejména vlastně neomezenou na tu věc, která se týká specifických částí, které tvoří asi pět procent veškerých případů, to je to, kde je vyžadována EIA.

Já bych ale i v této interpelaci se spíše odkázal, že na jednak finální znění bude součástí projednání zákona o jednotném environmentálním stanovisku na výboru, a zde bych asi potom řekl, že by toto měl zodpovědět spíše ještě ministr životního prostředí, byť jako člen vlády se tím zabývám a dochází tam i také k určitému posunu, protože já si myslím, že ta veřejnost, která se jako v jiných fázích toho procesu pak třeba jako může účastnit, má do toho co mluvit, zejména pokud se tak děje v oblasti, kdy třeba ta odborná veřejnost je reprezentována nějakým spolkem občanů v místě bydlícím a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice