Ministr Bartoš: Digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím portálu stavebníka

25.03.2022 11:28

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 25. března 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon.

Ministr Bartoš: Digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím portálu stavebníka
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Na základě programového prohlášení vlády, v němž jsme deklarovali, že upravíme nový stavební zákon a jeho účinnost tak, aby bylo možné zajistit rychlé, transparentní, digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím portálu stavebníka, připravilo pro Ministerstvo pro místní rozvoj vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 283/2021 Sb., stavební zákon, jehož projednání dnes zahajujeme.

Cílem tohoto jednoduchého návrhu zákona je odložit naplňování soustavy státní stavební správy tak, aby nedocházelo k faktickému vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu a státních krajských stavebních úřadů. Cílem návrhu zákona je však zachovat zřízení a naplňování specializovaného stavebního a odvolacího stavebního úřadu, který by měl začít vykonávat svou působnost od 1. 7. 2023. Předmětem návrhu zákona je zavedení takzvaného přechodného období, kdy od 1. 7. 2023 bude specializovaný a odvolací stavební úřad povolovat vyhrazené stavby uvedené v příloze 3 nového stavebního zákona, tedy zejména stavby liniové strategického významu již podle procesních postupů nového stavebního zákona. Ostatní stavby, tedy stavby drobné, jednoduché a ostatní se pak budou do 30. 6. 2024 povolovat podle dosavadních právních předpisů.

Zakotvením přechodného období dojde k zajištění dostatečného časového prostoru pro změnu struktury stavebních úřadů plánovanou institucionální novelou stavebního zákona a zároveň tak bude poskytnut dostatek času pro softwarové a materiální dovybavení obecních a krajských úřadů, u kterých bude podle připravované institucionální novely ponechána působnost stavebního úřadu.

Předložený návrh zákona nám však také umožní v reálném čase připravit a projednat již zmíněnou institucionální novelu stavebního zákona ve skutečném konsenzu se samosprávami a kraji, s rezorty, jejichž dotčené zájmy byly přijatým návrhem potlačeny a i s odbornou veřejností. Našim cílem je zabránit kolapsu stavebního řízení v České republice, destrukci spojeného modelu veřejné správy a taktéž zavedení transparentního digitálního řízení pro občany. Já vám děkuji za pozornost.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

11:51 Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

Pan ministr Válek má novou iniciativu. Zdražit spotřební (nebo jinak nazvanou) daní sladké nápoje. J…