Ministr Bartoš: Jsme zcela otevření, nikdy jsme nic neskrývali

10.05.2022 6:37 | Tisková zpráva

Ministři mají povinnost podávat majetková přiznání v takzvaném centrálním registru oznámení. Nejsou ale veřejně dostupná pro občany ani média.

Ministr Bartoš: Jsme zcela otevření, nikdy jsme nic neskrývali
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pirátští ministři proto zveřejnili svoje majetková přiznání. Zároveň bojují za to, aby bylo zveřejňování za politiky povinné. To má přinést mimo jiné novela zákona o střetu zájmu, kterou dlouhodobě prosazují.

„Jako Piráti jsme zcela otevření, nikdy jsme nic neskrývali. Dáváme tak veřejnosti k prostudování vstupní majetková přiznání všech našich ministrů. Považujeme to totiž za úplnou samozřejmost a vyzýváme ostatní k tomu samému,” sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Bojujeme také za novelu o střetu zájmu, kterou připravil Jakub Michálek a podpořila celá vládní koalice. Ta zavede, aby byla přiznání zveřejňovaná povinně, a lidé tak viděli politikům pod prsty. S novelou budou mít utrum konečně i politici, kteří by chtěli zneužívat média nebo odsávat peníze daňových poplatníků pro svoje firmy. Opozice toto protikorupční opatření bohužel blokuje, protože hájí zájmy oligarchů a otevřenost a transparence jsou pro ni sprostá slova. My se ale nedáme a stopku na střet zájmů a další čachry nakonec prosadíme,” doplnil Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…