Ministr Bartoš: Na zkrácení období jsme se shodli s opozicí, děkuji i za rychlé projednání výborem

08.03.2024 15:14

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 8. března 2024 k zákonu o Státním fondu podpory investic

Ministr Bartoš: Na zkrácení období jsme se shodli s opozicí, děkuji i za rychlé projednání výborem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já bych chtěl jenom v krátkosti, tedy před třetím čtení, uvést cíle novely zákona o Státním fondu podpory investic. Já jsem je již podrobně představoval v prvním a v druhém čtení, proto bych se pak jenom v krátkosti zaměřil přímo na dané pozměňovací návrhy.

Nicméně než tak učiním, chtěl jsem ještě poděkovat zejména v momentě, kdy jsme načítali druhé čtení, že i opoziční strany a kolegové, kolegyně jsme se shodli na možnosti zkrácení období mezi druhým a třetím čtením, a i výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, panu Oklešťkovi, panu Havránkovi a dalším, že jsme mohli před třetím čtením toto projednat ve výboru minulý týden.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49986 lidí

Ty pozměňovací návrhy označené v návrhu hlasovací procedury, která pak bude představena, písmenem A - pozměňovací návrhy obsažené v usnesení garančního výboru - pro správu a regionální rozvoj, ty návrhy se týkají zejména rozšíření příjmů fondu o návratnou finanční výpomoc a zakotvení onoho dostupného nájemního bydlení v českém právním řádu. Na plénu Poslanecké sněmovny pak v rámci druhého čtení byly načteny další tři pozměňovací návrhy. Ty potom jsou označeny písmenem B. Je tam návrh podaný společně s panem poslancem Jiřím Havránkem. Ten se týká upřesnění zjednodušení podmínek systému dostupného nájemního bydlení, upřesnění okamžiku, ke kterému se vypočítává ta maximální hodnota stanoveného dostupného nájemního bydlení, ale je dále upřesnění pravidel o zvyšování dostupného nájemního bydlení. Toto pravidlo bylo doplněno o možnost takzvaného kumulativního dostupného nájemného, respektive kumulativního zvýšení dostupného nájemného v součtu za více let pro případ, že vlastně ten pronajímatel nevyužíval možnosti zvyšovat dostupné nájemné tak, jak lze v průběhu jednotlivých let.

A pak je tam ještě pozměňovací návrh v hlasovací proceduře, ten je označen pod písmenem C, bude se týkat změny přechodných ustanovení v novém stavebním zákoně. Předkládaný pozměňovací návrh má za cíl umožnit, aby se v územním plánu, jehož pořizování bude dokončováno podle dosavadních právních předpisů, bylo možné vymezit plochu nebo koridor s podmínkou uzavření plánovací smlouvy podle nového stavebního zákona, což je významné i ve vztahu k nové definici právě onoho dostupného nájemního bydlení.

Pak byl ještě projednáván, ten návrh označený písmenem D. Ten podával pan poslanec Jiří Havránek. Ten se týká změny oceňování majetku, kde se nově zavádí institut cenových map nájemního bydlení, které bude vydávat Ministerstvo financí. Jedná se tak o provázanost s naším návrhem úpravy dostupného nájemního bydlení.

Ještě jednou poděkuji za to rychlé projednání výborem mezi druhým a třetím čtením. Jinak k těmto všem pozměňovacím návrhům, které přišly z výboru, vyjádřím za předkladatele souhlas a toliko moje úvodní slovo.

Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…